Allt fler unga tjejer tar sitt liv - med vanliga värktabletter.
1 av 4
Allt fler unga tjejer tar sitt liv - med vanliga värktabletter. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Som Alvedon.
2 av 4
Som Alvedon. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Var sjätte minut begår någon självmord i Sverige. Unga män gör det ofta utåtriktat och våldsamt. Unga kvinnor mer stillsamt - med värktabletter.
3 av 4
Var sjätte minut begår någon självmord i Sverige. Unga män gör det ofta utåtriktat och våldsamt. Unga kvinnor mer stillsamt - med värktabletter. - Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Eller Panodil.
4 av 4
Eller Panodil. - Foto: Scanpix

Unga tjejer tar livet av sig - med helt vanliga Alvedon

Leverskador förknippas oftast med alkohol - men det vanligaste är faktiskt överdoser på vanliga värktabletter. Och unga kvinnor tycks må sämre än någonsin. Åtminstone tar fler livet av sig än på 40 år.


Det här är de mörka siffrorna

Var sjätte timme tar någon i Sverige sitt liv. Självmord och missbruk går allt som allt ner bland befolkningen. Men bland tonårstjejer ökar problematiken. I den senaste statistiken, från 2008, tog 31 tonårstjejer sitt liv. Så många självmord har inte begåtts sedan 1977.

Enligt Södersjukhusets statistik har:

• Antalet självmordsförsök förra året ökat med 20 procent. I år är tycks ökningen ligger på ytterligare 5–10 procent. Hittills i år har mottagningen fått ta hand om omkring 200 fall av självmordsförsök - främst tablettöverdoser.

• Den typiska patienten är en tjej på 15 eller 16 år.

• Den vanligaste metoden är en överdos av paracetamoltabletter - till exempel Alvedon.

Källa: SvD

I och med avregleringen av apoteksmonopolet har vanliga värktabletter blivit lättare att få tag på än någonsin tidigare. Till stor hjälp för den som är förkyld eller bara bakis.

Men det utsätter också unga kvinnor i självmordstankar för stora risker. En artikelserie i Svenska Dagbladet med start på måndagen kartlägger den nya självmordsdrogen - vanliga värktabletter med det aktiva ämnet paracetamol. Till exempel Alvedon.

"Jag ville inte dö"

– Jag tog tabletterna som ett rop på hjälp, jag ville inte dö egentligen men samtidigt så mådde jag så dåligt att jag inte visste vart jag skulle ta vägen, säger en ung kvinna till SvD.

Och hon är inte ensam. Överlag går självmordsstatistiken ner - men inte bland unga tjejer. Där ökar den i stället.

Exakt hur många självmordskandidaterna som överdoserar på värktabletter är vet man inte exakt.

50-procentig ökning

Enligt Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, som är landets största med ansvar för 63 0000 invånare, visar en genomgång av samtliga journaler för förgiftningsfall 2008 och 2010 att 30 patienter hittills i år har vårdats för överdoser av receptfria värktabletter - det är en ökning med 50 procent jämfört med 2008.

Och framför allt drabbar det unga tjejer.

– Vi märker att detta är ett stort problem bland unga kvinnor, säger vårdchefen Sören Sanz till SvD.

Akutklinikens enhetschef Mari Kampf  Westerberg understryker att föräldrar till tjejer med självskadebeteende måste ta ansvar även för de sådant som kan tyckas ofarliga eller som man inte tänker på.

Lås in medicinen

– Vi förtydligar att vi gärna ser att föräldrarna låser in mediciner och vi betonar Alvedon och Panodil. Föräldrar tänker inte på att dessa preparat är farliga.

– Det enda rimliga är att ha en 18-årsgräns även för att köpa Alvedon på apoteken, säger Mari Kampf Westerberg till SvD.

En ung kvinna som varit drabbad berättar:

– När man vaknar upp där på sjukhuset med slangar i kroppen, då är det inte över ännu. De tar blodprover och man får vänta på att få besked om levern skadats. Då måste man få en transplantation, annars är det kört, säger hon till SvD.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!