1 av 2
- Foto: Alexander von Sydow/Scanpix
2 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ungdomsförbund: "Slå ihop centern och fp"

Folkpartiets och centerpartiets ungdomsförbund vill att moderpartierna slås ihop för att stärka den liberala rörelsen i Sverige.


Det här är mittensamverkan

En sammanslagning mellan centerpartiet och folkpartiet har varit på tapeten förr. 1973 stupade dock projektet den gången, efter en tio år lång debatt om ett gemensamt parti, när centerpartiets förtroenderåd samlades för att diskutera ett äktenskap med folkpartiet.

Både centerledaren Thorbjörn Fälldin och fp-ledaren Gunnar Helén hade engagerat sig hårt för en sammanslagning.

Men den gången var det ungdomarna som var emot. Såväl inom dåvarande FPU som bland bonderörelsens unga var motståndet kraftigt.

Karl-Erik Olsson, ordförande för CUF, drev motståndet på centerpartiets förtroenderåd och förslaget föll.

Källa: Anders Johnson

– Liberalismen har försvagats i alliansen. Därför menar vi att det är dags att börja fundera på hur den liberala rörelsen i Sverige skulle kunna stärkas genom en sammanslagning av centerpartiet och folkpartiet.

Det säger Magnus Andersson, ordförande för centerpartiets ungdomsförbund och Adam Cwejman, ordförande för liberala ungdomsförbundet, i en debattartikel på Newsmill.

– Finns det något egenvärde av två liberala partier? undrar de båda förbundens ordföranden.

– Väljarnas förtroende är inte på topp och många undrar vad de båda partierna står för.

De båda ungdomförbundens ordföranden konstaterar att de flesta ambassadörer för den organiserade liberalismen ligger nära varandra på nätet såväl som i livet bortom tangentbordet.

– I grunden är våra bloggare, skribenter, partiaktiva inte så olika - samtidigt har de erfarenheter från olika håll - en korsbefruktning hade kunnat ge nytt liv i båda rörelser, skriver Cwejman och Andersson på Newsmill.

/
/
Luf
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

1 timme sedan
Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

1 timme sedan
En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.