Flashbacktråden om Bjästafallet var först med scoopet om "Linnea", 14.
Flashbacktråden om Bjästafallet var först med scoopet om "Linnea", 14.

Flashback nomineras till journalistpris efter Bjästa

Flashback var först - och bäst - i bevakningen av våldtäktsfallet i Bjästa. Det menar två journalister som nu nominerat FB-tråden om Bjästa till det ansedda journalistpriset Guldspaden.


INTERNET. Förra året nominerades SVT:s Uppdrag granskning till Stora journalistpriset för det skakande reportaget om Linnea, 14, som våldtogs av en två år äldre kille i Bjästa.

Och därefter misstroddes och trakasserades av nästintill hela bygden.

Uppdrag granskning vann också priset. Men nu har två journalister i stället nominerat Flashback - eller snarare den tråd på Sveriges största nätforum som handlar om just Bjästafallet - till journalistpriset Guldspaden.

Journalisterna Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg menar nämligen att Flashback inte bara var först, utan också bäst på att genomföra granskningen. Tack vare metoden crowd sourcing - det vill säga att användarna delade upp olika arbetsuppgifter sinsemellan.

Redan tre månader innan Uppdrag granskning rentvådde våldtäktsoffret och avslöjade ryktesspridningen i byn Bjästa gjorde Flashback samma sak med ideella insatser, menar El Rafie och Fridh Kleberg.

Därmed är forumet ledande inom internetgräv i Sverige.

– Vi har nominerat Flashbacktråden om Bjästavåldtäkterna till Guldspaden eftersom den var först med scoopet. Vi vet inte hur juryn resonerar men hoppas innerligt att de följer reglerna, och inte distraheras av diskussionsforumets mindre smickrande sidor, skriver de båda journalisterna i ett debattinlägg på Sveriges Radio.

– Det är dags att se det som är dåligt för vad det är, se det som är bra för vad det är, dra lärdom av båda och ge Flashback Guldspaden, skriver Yasmine El Rafie & Carl Fridh Kleberg.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump Media varnar för nakenblankning

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerar om i regeringen

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.