1 av 3
2 av 3
3 av 3
- Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Kd: Höj ersättningen i Fas 3

"Ersättningsnivån till deltagarna behöver höjas."


De så kallade Fas 3-jobben, där långtidsarbetslösa får arbeta utan lön på företag för att få fortsatta bidrag och företagen får betalt för att ta emot de arbetslösa, har fått mycket kritik.

Och nu har minst ett av regeringspartierna ändrat uppfattning.

På tisdagen reagerade kristdemokraternas riksdagsledamot först Caroline SzyberTwitter.

"Se över alla fas och se till att fas 3 tas bort", skrev Szyber då.

Och på onsdagen kommer nu ett första förändringskrav från partiet:

"Höj ersättningen i Fas 3", skriver kristdemokraterna i ett pressmeddelande.

– Det har blivit inlåsningseffekter av Fas 3 i stället för en sluss ut på den ordinarie arbetsmarknaden. Vi vill att en granskning av Fas 1 och 2 ska göras för att utröna varför så många hamnar i den tredje fasen, säger Pernilla Gunther och Lars-Axel Nordell,  kd-ledamöter i arbetsmarknadsutskottet.

Bland annat föreslår de att ersättningsnivåerna höjs generellt i Fas 3. Men de vill också öppna för ytterligare betalning från arbetsgivaren till den långtidsarbetslöse praktikanten.

– Vi anser även att anordnare ska ha möjlighet att ge extra betalt utöver det aktivitetsstöd som deltagaren får från Försäkringskassan. Många skulle må bra av en extra slant som bekräftar arbetet de gör, säger Lars-Axel Nordell i ett pressmeddelande.

I en artikel i Arbetarbladet sa till exempel långtidsarbetslöse busschauffören Peter Widebäck att det kändes som att han helt "saknade människovärde" sedan han kom in i Fas 3.

Att värna människovärdet är helt grundläggande för kristdemokraterna, säger Caroline Szyber till Nyheter24.

Men trots att hon tycker det varit "väldigt tyst" från övriga allianspartier tror hon att alla är eniga om att Fas 3 måste omprövas.

– Att det måste ske en förändring det tror jag alla är överens om. Om det sen blir en utredning eller om definitionen av Fas 3 görs om, det får vi se, säger Szyber till Nyheter24.

I TV4 jämförde karriärcoachen Michael Maclaine Fas 3-jobben med "modern slavhandel". Dessutom avslöjades det att flera företag tar emot Fas 3-arbetare bara för att få ersättningen men utan att sysselsätta de arbetslösa.

Caroline Szyber vill undvika alla jämförelser med slavhandel men konstaterar att många mår väldigt dåligt.

– I mejl jag har fått har folk kallat det för självmordsfasen, det är tillräckligt talande, det visar på den tragiska situationen, säger hon till Nyheter24.

Caroline Szyber säger att diskussionen funnits inom kristdemokraterna en tid, men medger att debatten på bland annat twitter och i bloggar har påverkat.

– Ja, som en länk i ett större led, engagerar man sig via mejl, bloggar och Twitter kan det snabba på processen, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Anhöriga släppta efter markmord

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Ett par i Malmö kan vräkas efter att ha slarvat med sopsorteringen. I en intervju med Hem & Hyra säger hyresvärden att slarvet tyder på att det finns "en massa bråte" i lägenheten.

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

1 timme sedan
Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.