1 av 8
- Foto: AP/Scanpix
2 av 8
- Foto: Christophe Ena/AP/Scanpix
3 av 8
- Foto: Christophe Ena/AP/Scanpix
4 av 8
- Foto: Christophe Ena/AP/Scanpix
5 av 8
- Foto: Fredrik Persson/Scanpix
6 av 8
7 av 8
8 av 8

"Bildt ihålig om Tunisien"

Amnesty: Svenska vapen har sannolikt använts mot demonstranterna i den tunisiska jasminrevolutionen.


Våra frågor till Carl Bildt

Nyheter24 ställde på måndagen fem frågor till utrikesminister Carl Bildt (m) angående den svenska vapenexporten till Tunisien. Än så länge har Bildt valt att inte besvara dem.

Här är frågorna:

* Du har sagt att regimen i Tunisien själv orsakat den ännu pågående revolutionen genom att ha "varit alltför auktoritär och alltför repressiv". När du var statsminister 1991-94 exporterade vi vapen till Tunisien för 39,5 miljoner kronor. Tyckte du samma sak om regimen då som nu?

* Vilka signaler tror du att det skickar till oppositionen i en diktatur att beväpna den förtryckande statsmakten?

* Varför har åtskilliga svenska regeringar i nästan 20 års tid inte följt riksdagens riktlinjer för svensk vapenexport i fråga om Tunisien - nämligen att mänskliga rättigheter ska vara en central fråga?

* Finns det skäl att ompröva svensk vapenexport till bland annat Saudiarabien mot bakgrund av vad som hänt?

* Vi har exporterat bland annat "small caliber barrel weapons", till exempel revolvrar, gevär och pistoler, till den tunisiska regimen. Enligt Amnesty är det "sannolikt" att dessa vapen använts i slakten av demonstranter under den senaste dryga månadens oroligheter. Tycker du att vi därmed är medskyldiga till morden och regimens ansträngningar att hålla sig kvar vid makten?

Tunisiens diktator Zine El Abidine Ben Ali tvingades i fredags lämna landet efter ett folkligt uppror.

I Sverige välkomnar nu utrikesminister Carl Bildt (m) att Tunisien får möjligheter till ett mer demokratiskt styre och menar att den tunisiska regimen "varit alltför auktoritär och alltför repressiv".

Använts mot demonstranter

Samtidigt har Sverige under lång tid sålt vapen till Tunisien och EU har associationsavtal med regimen. Svenska Amnesty menar att de vapen som Sverige sålt sannolikt använts mot folket under den så kallade jasminrevolutionen.

– Ja, det är sannolikt, säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren till Nyheter24.

Elisabeth Löfgren hänvisar till Utrikesdepartmentents kommuniké om Strategic Export Controls in 2009 (pdf-länk), som bland annat visar att Sverige för mindre än två år sedan sålde "small caliber barrel weapons", till exempel revolvrar, gevär, pistoler och jaktgevär till regimen.

Det vill säga just den typen av finkalibriga vapen som använts mot demonstranter. Enligt officiella siffror har 78 människor dödats och 94 skadats under den senaste dryga månadens jasminrevolution.

Vapen för 42 miljoner

Dessutom visar kommunikén att Sverige sålt, bomber, torpeder, missiler och andra explosionsvapen samt krut till Tunisien. Den sammanlagda vapenexporten uppgår till ett värde av nästan 42 miljoner kronor mellan åren 2000 och 2009.

Och Carl Bildts och andra EU-länders kritiska uttalanden om den tunisiska regimen imponerar inte på Amnesty.

– Det märkliga är att man nu pratar om en auktoritär regim samtidigt som EU haft ett associationsavtal med Tunisen som man tänkt förnya. Man har varit väldigt svag i kritiken, det finns ett dubbelspel i det här, säger Elisabeth Löfgren till Nyheter24.

Också s-regeringar ansvariga

Klas Corbelius är socialdemokrat inom broderskaprörelsen. Han går till hård kritik mot Carl Bildt i en debattartikel på Newsmill, men medger att det är har varit ett problem sedan många år. Också med socialdemokratiska försvarsministrar.

– Ja, tyvärr. Vi var kritiska mot vår egen partiledning också när de satt under makten. Bara för att Leni Björklund förde samma politik kan vi inte vara tysta nu, säger han till Nyheter24.

Också Svenska Freds pekar på hyckleriet i att å ena sidan tala sig varm för demokratisk utveckling och å andra sidan beväpnar diktaturen.

– Det borde svida i våra ideal om demokratisering och stöd till mr-arbete när vi beväpnar en dikatatur. Det är självklart att oppositionen har anledning att vara besviken på Sverige också. Det här är ett generellt problem för vapenexporten. Det behövs ett demokratikriterium. Vi säljer ju vapen till Saudiarabien, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds- och skiljedomsföreningen.

Diktaturer lever på vapenmakt

Också Anna Ek menar att Bildt hycklar kring vapenexporten.

– Det blir väldigt ihåligt när Carl Bildt häromdagen pratar om att det här är en förtryckarregim som har fallit, men han var själv statsminister när vi sålde vapen till den här regimen. Det är dubbelmoral, säger hon till Nyheter24.

Oavsett vilka vapen man säljer är det en signal om att man ger regimen grönt ljus att fortsätta förtrycka sin befolkning.

– Också ett luftvärnssystem kan visa någon form av makt. Diktaturer bygger ju ofta på det - en väldigt stor och omfattande militär närvaro i samhället för att folk inte ska våga göra uppror.

Anna Ek och Svenska Freds vill göra det som i dag är riktlinjer för vapenexporten bindande. Det vill säga att formuleringar som att "vi inte bör sälja till krigförande stater och att mänskliga rättigheter är centrala" blir "vi skall inte sälja till krigförande länder eller regimer som bryter mot de mänskliga rättigheterna".

Insynen odemokratisk

Svenska Freds menar också att insynen i svensk vapenexport är för dålig.

– Det är angeläget att det parlamentariska exportkontrollrådets omröstningar kunde offentliggöras. Man säger att Sverige har ett demokratiskt system kring vapenexporten. Men statistiken offentliggörs först ett år senare och då kan vi inte stoppa exporten. Vi protesterar mot det vi godkände förra året och det blir ju bakvänt i en demokrati. Det går heller inte att granska hur besluten fattats. Det är en stor brist.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!