1 av 2
- Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Privat

Han kan ha hittat okänd loginbugg hos Facebook

Under helgen har tusentals svenska facebookanvändare haft problem med att logga in. Ingen har kunnat förklara varför. Men Iman Mirbloki i Lund tror sig ha en förklaring.


INTERNET. Problemen började i fredags. Plötsligt lyckades många användare inte logga in på Facebook.

Några vände sig förvånade till Twitter - den andra stora sociala nätverkssajten för att fråga om fler upplevde samma problem. Och fann att de var långt ifrån ensamma.

Vare sig Facebook eller nätleverantörerna har kunnat förklara inloggningsproblemen, men IT-teknikern Iman Mirbloki, 31, som bor i Lund, tror sig ha knäckt gåtan.

Han jämförde sin uppkoppling hemma med Bredbandsbolaget som leverantör med anslutningen via jobblinan - som var problemfri. När han spårade nättrafiken såg han att han skickades till olika servrar hos Facebook beroende på anslutning.

– Anledningen till att man hamnar hos olika servrar är en lastbalanserare och den är förmodligen konfigurerad att leda besökare från olika operatörer till olika serverar för att jämna ut trycket, säger Iman Mirbloki till Sydsvenskan.

Han tror att en enskild server hos Facebook – den som många av Bredbandsbolagets kunder skickats till – är ur funktion.

– Det är svårt med att hitta enskilda felande maskiner i ett kluster med hundratals maskiner. Det är oftast grova fel som märks direkt, inte småproblem som detta, säger han till Sydsvenskan.

Senare under helgen försvann problemen, men det innebär inte att de är ur världen, menar Iman Mirbloki.

– Testade nyss med bredbandsbolaget och det fungerar utan problem, men eftersom Facebook använder ett såkallat serverkluster (populärt kallat 'molnet') så 'göms' problemet när lastbalanseraren roterar [...] Problemet hamnar alltså hos någon annan, skriver han i ett mejl till Sydsvenskan på lördagskvällen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!