Ungdomar som dricker eller röker cigaretter löper större risk att...
1 av 3
Ungdomar som dricker eller röker cigaretter löper större risk att... - Foto: Ch.pto
... börja röka på.
2 av 3
... börja röka på. - Foto: CannabisInfo
Det visar en ny undersökning bland 600 gymnasielever på fyra skolor i Kristianstad och två i Malmö. Eleverna på bilden har inget samband med artikeln.
3 av 3
Det visar en ny undersökning bland 600 gymnasielever på fyra skolor i Kristianstad och två i Malmö. Eleverna på bilden har inget samband med artikeln. - Foto: LEIF R JANSSON/AP/Scanpix

Svensk studie: Alkohol inkörsport till cannabis

Ungdomar som röker tobak och dricker alkohol befinner sig också i riskzonen för att testa cannabis. Det visar en ny undersökning bland skånska gymnasieelever.


Cannabis är inkörsporten till tyngre droger. Det har svenska skolelever fått lära sig i ett 20-tal år.

Men nu visar en färsk undersökning på gymnasieelever i sex skånska skolor att unga som använder de fullt lagliga drogerna alkohol och tobak löper större risk att börja röka på.

Bland 600 elever i gymnasiets årskurs 1-3 hade 64 procent av dem som regelbundet röker vanliga cigaretter också testat cannabis. Bland dem som inte röker hade bara fyra procent prövat cannabis.

Också vad gäller alkoholvanor finns ett tydligt samband. Av de elever som regelbundet dricker sig berusade hade 51 procent testat cannabis.

Bland dem som aldrig dricker sig berusade var motsvarande siffra bara en procent.

– Det här visar den stora betydelsen av helhetsperspektiv i det förebyggande arbetet när det gäller alkohol, rökning och droger bland ungdomar, säger Sarah Wamala, generaldirektör vid Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Och att ta första blosset på en joint kan mycket väl vara vägen in i ett regelbundet bruk. Relativt många som testat cannabis kan tänka sig att göra det igen.

– Har man väl tagit det första steget, så ökar risken för att användandet kan bli mer eller mindre regelbundet, säger Lisen Sylwan, informationssamordnare på Folkhälsoinstitutet.

Cigaretter vs alkohol vs cannabis:

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Turkisk uppmaning om enighet efter Hamasmöte

Kriminalvårdare döms för våld mot intern

En kriminalvårdare på Skänningeanstalten döms av Linköpings tingsrätt för att ha misshandlat en intern.

Sex häktade efter rekordstort knarkbeslag

Sex personer har begärts häktade för synnerligen grovt narkotikabrott. De greps i samband med en stor polisinsats i Nynäshamn söder om Stockholm på torsdagen.

Tusentals drabbade av strömavbrott

Ett strömavbrott har under lördagen drabbat Eons kunder i Upplands Väsby kommun norr om Stockholm. Som mest berördes drygt 12 000 av Eons kunder.

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

1 timme sedan
Kan man leva som hemmafru och ändå ha en trygg privatekonomi? Nyheter24 har pratat med Jasmin som lever som hemmafru, och hållbarhetsekonomen Madelén Falkenhäll, för att svara på det.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

1 timme sedan
"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.