Deras advokat Claes Borgström har av Assanges advokater pekats ut som "i första hand s-politiker".
1 av 3
Deras advokat Claes Borgström har av Assanges advokater pekats ut som "i första hand s-politiker". - Foto: Gunnar Lundmark / SvD / SCANPIX
De två kvinnor - "fröken A" och fröken B", som de kallas i brittisk media - som anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande och övergrepp.
2 av 3
De två kvinnor - "fröken A" och fröken B", som de kallas i brittisk media - som anklagat Julian Assange för sexuellt ofredande och övergrepp. - Foto: Privat
Julian Assange utanför Belmarsh Magistrates Court i London.
3 av 3
Julian Assange utanför Belmarsh Magistrates Court i London. - Foto: Matt Dunham/AP/Scanpix

Polis i Assangefall kompis med kvinnan som anmälde

Förhörsledaren och en av de två kvinnor som anmält Wikileaksgrundaren Julian Assange är nära vänner och hade kontakt redan innan han polisanmäldes för bland annat våldtäkt.


Julian Assange sexbrottsanklagad

I augusti beslutade en jouråklagare att anhålla Wikileaks grundare, Julian Assange, i hans frånvaro.

Misstankarna gällde då en våldtäkt i Enköpingstrakten och ett fall av sexuellt ofredande i Stockholm. Målsägare var två unga kvinnor som träffat Assange under hans föreläsningsturné i Sverige - inbjuden av de kristna socialdemokraterna Broderskaparna.

Dagen efter hävde en annan åklagare anhållningsbeslutet och inledde en förundersökning om enbart ofredande.

Kvinnornas målsägarbiträde - tidigare Jämo och socialdemokraternas jämställdhetsministerkandidat, advokat Claes Borgström, överklagade beslutet och ärendet togs över av specialåklagare i Göteborg, som begärde och fick Assange häktad torsdagen den 18 november.

Senare kunde han efterlysas internationellt efter ett inledande procedurfel.

STOCKHOLM. Poliskvinnan och den kvinna som under Julian Assanges Sverigebesök agerade pressekreterare åt honom är båda medlemmar i socialdemokraterna.

När kvinnan bestämde sig för att - tillsammans med en andra kvinna från Enköping - konsultera polisen om gråzonssexet med Assange gick de till hennes kompis och partikamrat - poliskvinnan.

Hälsningar på nätet avslöjar att förhörsledaren och kvinnan som anmälde Assange haft kontakt sedan åtminstone april 2009 - 16 månader innan Julian Assange anmäldes för bland annat våldtäkt, skriver Expressen.

Och för bara två veckor sedan hyllade förhörsledaren de båda kvinnornas advokat - partikamraten Claes Borgström - och sågade Julian Assange som den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan".

Konspirationer får luft

Men nu ser konspirationsteoretikerna i Julian Assanges försvarsteam och bland Wikileaksgrundarens många anhängare ut att få vatten på sin kvarn. De har ju länge hävdat att det svenska rättsväsendet är korrupt och att Assange inte kan få någon rättvis rättegång i Sverige.

De har också pekat på att advokaten Claes Borgström är en tidigare högt uppsatt socialdemokratisk politiker.

Polisen s-politiker

Nu avslöjar Expressen att också förhörsledaren är förtroendevald inom s. Bland annat har hon suttit i styrelsen för HBT-Socialdemokraterna.

Och på sin Facebook far hon regelbundet ut i hätska utfall mot den misstänkte.

När Aftonbladet nyligen lät läsarna chatta med Assange skrev hon på sin vägg:

"Vafan ska det här föreställa??? Omdöme noll!!!"

Bara dagen dessförinnan hyllade hon kvinnornas advokat i en statusuppdatering: 

"Heja Claes Borgström!!!"

Anmälde inget jäv

I en annan statusuppdatering skriver hon om den "överdrivet upphaussade sprickfärdiga bubblan Assange".

Trots att hon kände den ena av anmälarna lät den kvinnliga polisinspektören bli att anmäla jäv.

Hon hänvisar alla frågor till polisens presstalesperson, Ulf Göranzon, som inte vill kommentera.

– Eftersom jag inte själv har tagit del av några uppgifter, annat än hörsägen, så har jag inte för avsikt att kommentera det, säger han till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige