Bilden har inget samband med artikeln.
1 av 2
Bilden har inget samband med artikeln. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Källa

Polisjurist om anmälan mot Jesper Nilsson: Blev upprörd

Citypolisens jurist, Maria Emanuelsson, drogs mot sin vilja in i de båda polisernas anmälan mot journalisten Jesper Nilsson. Under fredagens förhandling var hon åklagarens vittne - mot poliserna.


Det här är Hornstullsincidenten

Det var när Jesper Nilsson - journalist och debattör i kollektivtrafikfrågor - i början på februari för drygt ett år sedan var på väg hem efter jobbet som han vid Hornstulls tunnelbanestation såg två personer stå och prata med ett gäng ungdomar.

Eftersom han misstänkte att de två vuxna var civilklädda poliser och han intresserat sig för polisens inofficiella verksamhet i tunnelbanan - som "extraknäckande biljettkontrollanter" - tog han fram sin Iphone och fotade dem.

Det utlöste en diskussion med poliserna som föste honom åt sidan och började anklaga honom för ofredande, brott mot personuppgiftslagen samt för att han använt narkotika. Till slut raderade Nilsson bilderna. Enligt honom själv för att poliserna krävde detta av honom.

De båda polismännen nekar och hävdar att han själv försökt kohandla med dem genom att radera bilderna.

STOCKHOLM. Polisen som upprättade anmälan mot bloggaren och journalisten Jesper Nilsson efter att denne fotograferat de båda poliserna i tjänst gjorde det först på fredagen - två dagar efter incidenten vid Hornstulls tunnelbana.

Då skrev polismannen Carl Larsson i anmälan att man först gett Jesper Nilsson beskedet att inte "ange till åtal" efter att han insett det olämpliga i sitt beteende och förstått att han kränkt deras integritet.

Åklagaren: Det är utpressning

Men mot slutet av anmälan vill Larsson och den andra polismannen - Martin Bergström - ändå "ange till åtal".

För åklagaren är det ett bevis för att de bestämt sig för att driva saken rättsligt först efter att de insett att Jesper Nilsson brutit mot deras överenskommelse - mot att han raderar bilderna och filmen låter de bli att anmäla honom.

I stället återskapade Jesper Nilsson - som upplevde utpressningsituationen som en kränkning både bilderna och delar av filmen.

"Diskuterat med juristen"

I anmälan anför också Larsson och Bergström att de diskuterat brottsrubriceringen med Citypolisens jurist. Men polisens jurist - Maria Emanuelsson - blev inte alls glad över att förekomma i anmälan.

– Jag blev ganska upprörd när jag såg vad som stod i anmälan, säger hon när hon vittnar i rätten under fredagen.

Kontakt under fredagen

– Jag har absolut inte godkänt någonting, säger Maria Emanuelsson.

Hon säger också att det var först under fredagen som först rotelchefen, David Beukelmann, tog kontakt med henne. Trots att poliserna under rättegången hävdar att de börjat upprätta en anmälan redan under torsdagen.

– Stationsbefälet ville inte ta emot den för att vi inte ville ange våra personuppgifter utan enbart bricknummer, hävdar Carl Larsson i rätten.

Maria Emanuelsson gör en annan tolkning av att hon fick samtalet om anmälan under fredagen.

– Det började uppmärksammas i medierna, säger hon.

Dom faller den 25 mars.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!