Uppsala universitet fick pengar från den libyske diktatorn. Mot att de fyllde ett rum med Den gröna  boken.
1 av 2
Uppsala universitet fick pengar från den libyske diktatorn. Mot att de fyllde ett rum med Den gröna boken. - Foto: Bo Lindell/SCANPIX
2 av 2
- Foto: AP/Scanpix

Khaddafi sponsrade Uppsala universitet - fick slottsrum

Sveriges ledande universitet fick bidrag från Libyens diktator - mot ett helt rum på Uppsala slott fyllt med överste Khaddafis gröna bok.


Det här var professor Bergman

Jan Bergman, född 1933, död 1999, var professor i religionshistoria vid Uppsala universitet.

Bergman blev rikskänd och mycket kontroversiell när han 1989 vittnade till försvar för antisemiten Ahmed Rami i en rättegång i Stockholms tingsrätt.

Han menade att Rami i ökända Radio Islam inte ägnat sig åt judehat utan legitim Israelkritik. Ahmed Rami dömdes senare till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp.

UPPSALA. Det ansedda universitetet London School of Economics (LSE) är inte det enda som tagit emot mångmiljonbidrag av Libyens diktator - Muammar Khaddafi.

I förra veckan avgick LSE:s rektor sedan det uppdagats att skolan sponsrats av Khaddafi. Men redan långt dessförinnan rullade libyska pengar in i forskningsverksamheten på Uppsala universitet, skriver Upsala Nya Tidning.

Men Gaddafipengar letade sig till Uppsala långt tidigare. I början av 1980-talet fick den numera avlidne professorn Jan Bergman pengar från Libyen. Trots att detta var förbjudet enligt universitets regler.

– Det var förbjudet att ta emot privata bidrag. Allt skulle gå genom universitetet så jag tog kontakt med Bergman. Han var först oförstående, men berättade sedan att han fick pengar. Det gick bland annat till att finansiera resor till arabländerna. Men en del gick också till att hyra ett rum på Uppsala slott, säger dåvarande rektorn, Martin Holmdahl, till UNT.

På ett rum i slottet - som hyrdes av universitetet - möttes rektorn av en syn han inte kunnat glömma.

– Rummet var inte stort, 10–15 kvadratmeter kanske. Väggarna var täckta av bokhyllor med mängder med exemplar av Khaddafis lilla gröna, den bok Khaddafi själv skrivit om sin speciella variant av statsskick som han skapat i Libyen, säger han till UNT.

Böckerna var ett krav för att diktatorn skulle sponsra professor Bergman.

– Khaddafi försökte väl sprida sin lära på det sättet.

Rektor Martin Holmdahl krävde att Bergman skulle slänga ut böckerna och avsäga sig bidraget. Men professorn vägrade.

– Han ansåg att universitetet hotade den fria forskningen om han tvingades avstå bidraget. Men jag sade att jag inte skulle acceptera att man hade hyllor fulla med Hitlers Mein Kampf på 30-talet heller. Då föll han till föga, avsade sig anslaget och slängde ut böckerna.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!