Kvinnan kände sig kränkt när mannen filmade kyssen. Kvinnorna på bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Kvinnan kände sig kränkt när mannen filmade kyssen. Kvinnorna på bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Armando Franca/AP/SCANPIX
Misshandeln skedde i tunnelbanan.
2 av 2
Misshandeln skedde i tunnelbanan. - Foto: Ingvar Karmhed / SvD / SCANPIX

Därför backar Länsförsäkringar i uppmärksammat misshandelsfall

Försäkringsbolaget backar efter hård kritik på Twitter och Facebook.


STOCKHOLM. Länsförsäkringar har bestämt sig för att ersätta en kvinna som först fick avslag efter att hon misshandlats i tunnnelbanan. Anledningen till att de nu backar i ärendet är ett upprop på Facebook och massiv kritik via bland annat Twitter.

Bakgrunden till misshandeln är en kyss i tunnelbanan mellan kvinnan och hennes partner. En psykiskt sjuk man filmade kyssen vilket fick kvinnorna att känna sig kränkta och provocerade.

Den ena kvinnan bad först mannen att sluta men när han inte gjorde det slog hon kameran ur handen på mannen. Mannen hoppade då på kvinnan och misshandlade hennne.

Kvinnan fick först ingen ersättning för misshandel men efter ilskan på Twitter och Facebook ändrade sig alltså Länsförsäkringar.

– Uppmärksamheten har gjort att vi har kollat på ärendet igen. Nu har våra jurister bedömt att det våld kvinnan utsattes för inte var proportionerligt, säger Susanne Burdén, informationsansvarig på Länsförsäkringar till Nyheter24.

I sociala medier var tonen hård mot försäkringsbolaget. Länsförsäkringar pekades ut som homofober då anledningen till den uteblivna ersättningen skulle varit att paret var lesbiskt. Många kunder hotade med att byta försäkringsbolag.

Men Susanne Burdén tillbakavisar bestämt anklagelserna om homofobi.

– Det är synd att många personer tror att vi är homofober. Det är vi självfallet inte. Jag tycker det är bra att det här blev uppmärksammat men jag tycker att uppmärksamheten blev missriktad, säger hon till Nyheter24.

Susanne Burdén fortsätter och förklarar vad som hände första gången det analyserade misshandel.

– Bedömingen då var att hon utsatte sig för den fysiska kontakten då hon slog bort telefonen från handen. Felet var att man inte förstod hur allvarligt det fysiska våldet var.

– Hade det till exempel visat sig att hon hade fått en örfil tillbaka hade vi inte ersatt henne. Men nu har vi bestämt att ersätta henne, avslutar Susanne Burdén.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!