Unga säljer allt mer sex mot ersättning men kunskapen om vem de har sex med är dålig på ungdomsmottagningarn. Personerna i bilden har inget med artikeln att göra.
1 av 2
Unga säljer allt mer sex mot ersättning men kunskapen om vem de har sex med är dålig på ungdomsmottagningarn. Personerna i bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: Anna Simonsson / SvD / SCANPIX
RFSL har tagit fram en rapport som visar att HBT-personer blir dåligt bemötta på ungdomsmottagningarna.
2 av 2
RFSL har tagit fram en rapport som visar att HBT-personer blir dåligt bemötta på ungdomsmottagningarna. - Foto: IDA EKLUND / SCANPIX

Unga HBT-personer som säljer sex bemöts sämre

En rapport från RFSL visar att allt fler unga säljer sex. Och på ungdomsmottagningarna är kunskapen dålig då allt fler HBT-personer blir dåligt omhändertagna.


STOCKHOLM. Det blir allt vanligare att ungdomsmottagningarna runt om i Sverige möter unga som säljer sex.

I en ny rapport (pdf-fil) har RFSL intervjuat HBT-personer i åldern 15-25. Där har de lyft upp frågan om hur unga känner kring sex och om att sälja sex mot ersättning.

Rapporten visar att det bland ungdomsmottagningarna i landet finns det en föreställning om att sex är något som enbart säljs av kvinnor till män.

Och att de som då avviker från heteronormen blir bemötta på ett dåligt sätt.

Rapporten är framtagen på uppdrag av regeringen med start 2009. Mina Gäredal är ansvarig för sex- och hälsofrågor på RFSL Ungdom och har varit med i arbetet med att ta fram ungdomsdelen.

– Det finns föreställningar om att unga har sex på ett visst sätt. Man antar att de har sex med samma kön och de som inte följer normen blir dåligt bemötta, säger hon till Nyheter24.

– Svaret för HBT-personer blir ofta: "Aha oj, har du sex med personer samma kön?". Rädslan för att berätta att man har sex med samma kön blir större då.

Vad bör ungdomsmottagningen göra annorlunda?

– Fråga om de har sex med både killar och tjejer i stället. Det är viktigt att veta hur de känner kring det.

Personerna som far illa är oftast de som behöver mest hjälp enligt Mina Gäredal.

– De har ofta väldigt låg självkänsla. Det har destruktiv sex och mår inte speciellt bra och har svårt att sätta egna gränser.

Hon vill dock framhäva att många får hjälp men att situationen måste bli bättre.

– Det finns en okunskap runt om i landet som måste bli bättre. I tidigare studier på unga överlag har mellan 1,5 och 2 procent haft sex mot ersättning. Men när det gäller studier på unga HBT-personer så är siffrorna mellan 3,7 och 12 procent.

HBT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!