Den kontroversielle gatukonstnären och provokatören Dan Park.
1 av 2
Den kontroversielle gatukonstnären och provokatören Dan Park.
Dan Park poeserar i en t-shirt med trycket KKK på omslaget av Malmö högskolas studenttidning.
2 av 2
Dan Park poeserar i en t-shirt med trycket KKK på omslaget av Malmö högskolas studenttidning. - Foto: Faksimili

Dan Park poserade med KKK-tröja i skolans egna tidning

I över tio år har Dan Park uppmärksammats för sina provokativa affischer. Han har även poserat med en KKK-tröja i skolans egna tidning. Trots det har rektorn aldrig hört talas om gatukonstnärens namn.– Det har inte kommit till min kännedom tidigare, Lennart Olausson, rektor Malmö högskola.


MALMÖ. Ända sedan 90-talet har den nu så omtalade Dan Park provocerat med sin uppmärksammade konst. Det har gjorts en film om honom, det har givits ut en bok med hans verk och han har poserat på framsidan av Malmö högskolas egna studenttidning Mahskara med en t-shirt med trycket KKK.

Men detta kände inte rektorn Lennart Olausson till, enligt egen uppgift. Trots att han varit anställd på skolan sedan nio år tillbaka har han aldrig tidigare hört Dan Parks namn.

Förstår du att folk uppfattar er som hycklare när ni stänger av honom först nu?

– Det är möjligt att folk gör det. Men det han har gjort nu är i egenskap som student, säger han till Nyheter24.

I fredagens upplaga av Sydsvenskan finns Dan Park omnämnd på kultur- och nöjessidorna. Skribenten Jonas Grönlund förklarar varför Dan Parks senaste konstverk inte är ovanligt kontroversiellt.

– Det handlar om att man tar det här ur ett sammanhang. Han driver lika mycket med alla religioner, läggningar och hudfärger. 

– Det blir inte lika självklart i ett tioårsperspektiv. Han driver ju med andras åsikter. Det blir fel om man tolkar det annorlunda, säger Jonas Grönlund till Nyheter24.

Det krävdes alltså att riksmedia uppmärksammade Dan Parks senaste affisch för att få Malmö högskola att reagera. Lennart Olausson säger sig inte kunna ha koll på vad alla 25 000 studenter gör. Men Dan Parks historia borde avslöjat honom tidigare.

Malmökonstnären blev nämligen uppmärksammad i riksmedia redan 2005. Den gången handlade det om att han friats i Stockholms tingsrätt för hets mot folkgrupp. Redan skrev Sydsvenkan om fallet.

Dan Park anmäldes då efter att ha satt upp en burk märkt Zyklon-B på baksidan av en trafikskylt nära judiska synagogan i Stockholm.

Första gången blåsyran Zyklon-B användes var i avrättningssyfte i Auschwitz 1941.

Skribenten Jonas Grönlund hävdar att han ser Dan Parks konst varje dag på gator och torg i Malmö. Och borde då vara känd för de flesta malmöbor.

– Dan Park är ju överallt i Malmö. Jag skulle tro att han gör 10-15 affischer per vecka.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.