Peter Ekwiri stämmer den svenska staten på tio miljoner kronor. Här är hans advokat Per E Samuelson.
1 av 3
Peter Ekwiri stämmer den svenska staten på tio miljoner kronor. Här är hans advokat Per E Samuelson. - Foto: Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX
Peter Ekwiri utvisades till fel land. I stället för att placeras i Sudan, hamnade han i...
2 av 3
Peter Ekwiri utvisades till fel land. I stället för att placeras i Sudan, hamnade han i...
Ghana.
3 av 3
Ghana.

Utvisades till fel land och fängslades - stämmer Sverige

Peter Ekwiri utvisades till fel land och fängslades trots att han flera gånger förklarat att hans riktiga hemland varit Sudan. Nu stämmer Ekwiri Sverige på tio miljoner kronor.


STOCKHOLM. Peter Ekwiri utvisades 1995 från Sverige till västafrikanska Ghana.

Beslutet om utvisning togs efter att en språkanalys gjordes på Ekwiri av dåvarande Invandrarverket, som kom fram till att mannen kom från Ghana.

Det enda problemet var att Ekwiri inte alls kommer från Ghana.

Ekwiris hemland är Sudan. Han protesterade därför hårdnackat när myndigheterna ville utvisa honom till fel land.

– Det enda de sa till mig var "du är ghanan". Men jag försökte säga emot och säga "nej, det är jag inte". Men de svarade bara "jo, det är du visst", säger Ekwiri till Sveriges Radio.

Fängslades i Ghana

Och livet blev snabbt ett helvete för den då 22-årige Ekwiri i Ghana. När han anlände betraktades han som en illegal flykting. Därför fängslades han av myndigheterna.

– Han har suttit oskyldigt fängslad i många år. Han har drabbats av svår kroppslig sjukdom, och han ser ännu inte någon ljusning i det hela så det här är priset för ett förstört liv, säger Ekwiris advokat Per E Samuelson till Sveriges Radio.

Stämmer staten på 10 miljoner

I dag är Peter Ekwiri 38 år gammal och är tillbaka i Sverige för att skipa rättvisa.

Under sin tid i fängelset drabbades han nämligen av tuberkulos och enligt svenska läkarintyg har Ekwiri bara en fungerande lunga.

– Jag tror att det här kan vara toppen på ett isberg, alltså att svenska staten slarvar i det enskilda fallet, begår ett rättsövergrepp mot enskilda invånare, och sen hoppas man att Ghana ligger så långt bort och att den här mannen är så obetydlig att hans öde aldrig ska komma upp till ytan, fortsätter Samuelson.

Av den anledning stämmer nu Ekwiri staten på tio miljoner kronor - och bevisen är omfattande.

– De dokument vi har grävt upp visar ju att Sverige använde Ghana på det här sättet, på ett systematiskt sätt för några år sedan. Så jag är övertygad om att det finns liknande fall som aldrig kommit upp till ytan, avslutar Samuelson.

Fel
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.