Situationen i Lund beskrivs som en festival. 25 000 personer hade samlats för att fira in våren.
1 av 3
Situationen i Lund beskrivs som en festival. 25 000 personer hade samlats för att fira in våren. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Nu på söndagen städas städerna.
2 av 3
Nu på söndagen städas städerna. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Studenter i Lund firar våren runt brasan.
3 av 3
Studenter i Lund firar våren runt brasan. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX

Våld, fylla och våldtäkt när våren firades

Mycket stökigt runt om i landet när Valborg firades.


I Uppsala säger polisen att det har varit stökigare än normalt under Valborgshelgen. Fram till söndagsmorgonen hade närmare 100 personer omhändertagits för fylleri och några gripits för misshandel.

– Det är mer än det brukar vara på Valborg, säger Mats Öjdahl, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till Upsala Nya Tidning.

Dessutom greps en man misstänkt för att ha våldtagit en kvinna i en bil. Ytterligare ett misstänkt våldtäktsfall utreds.

Lugnare i Lund

I Lund var det rekordmånga som samlats i parkerna för att festa. 25 000 personer rörde sig i studentstaden och mobilnätet var utslaget stora delar av dagen.

Vid klockan 16 på lördagen var fyllecellerna hos polisen fulla. Men inga allvarliga brott har rapporterats.

– Det handlar inte om några större incidenter under dagen. Vi har inte haft några grova misshandlar idag eller stölder, säger Lundapolisens inre befäl Cecilia Qvarnström till Sydsvenskan.

Det har även varit fullt upp för polisen i Stockholm och Göteborg, men där beskrivs situationen mer som en vanlig festkväll.

– Det har inte varit lika mycket som vi befarat. Vi har mäktat med arbetet, säger Ulf Edberg, presstalesman vid polisen i Göteborg, till Göteborgs-Posten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!