1 av 4
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Spotifykonkurrent anmälde skivbolagen

- De skapade ett oligopol. I dag har de fullständig kontroll över marknaden.


Spotify eller Chilirec?

Chilirec var en av de första så kallade cloudtjänsterna, vilka på senare tid blivit allt mer populära. Den byggde på att du lyssnade på inspelad musik från internetradio som sparades på olika servrar på nätet. Men detta ansågs olagligt eftersom inte varje enskild person ansågs använda musiken "för eget bruk". 

I dag liknar Chilirec och Spotify varandra så till vida att de bygger på att du laddar ner en applikation och bägge tjänsterna hanterar strömmad musik. Skillnaden är att Chilirec fungerar som en digital bandspelare som spelar in musiken i mp3-format, medan Spotify gör stora kataloger av musik tillgängliga via applikationen.

Spotify var lösningen på allt. Äntligen skulle den illegala fildelningen av musik strypas, artisterna kunna försörja sig och konsumenterna få tillgång till all världens musik. Gratis. Bilden av det unga, pigga och framgångsrika svenska IT-företaget tycktes vara verklig. I dag är verkligheten en annan. Men Carin Dreifeldt visste det redan från början.

 

Låg i förhandlingar med skivbolagen

Hon är vd för en annan nätbaserad musiktjänst - Chilirec - som startade lite innan Spotify. Och ungefär samtidigt som Spotify låg i förhandlingar med de stora skivbolagen gjorde även Chilirec det.

– Jag såg ju direkt att villkoren var orimliga. Med affärsmodellen som erbjöds stod det klart att konsumenterna till slut skulle vara tvungna att betala och att pengarna skulle hamna i skivbolagens fickor, säger Carin Dreifeldt till Nyheter24.

När så Chilirec började förhandla om avtalen visade de fyra stora skivbolagen – Universal, Sony, EMI och Warner – upp en enad front. För Dreifeldt rådde det inga tvivel. När sedan fyra liknande mejl damp ner i inkorgen ungefär samtidigt med samma budskap samtidigt som alla bolagen undertecknat avtal med Spotify stod det klart.

 

Kartellbildning

– Om jag säljer en mobiltjänst och vänder mig till Telia och de går med på att köpa den endast om jag också säljer den till 3, Telenor och Comviq. Och att de tillsammans också ska äga delar av företaget, vad skulle du kalla det?

Kartellbildning, hävdar Dreifeldt utan att tveka.

- De skapade ett oligopol. I dag har de fullständig kontroll över marknaden.

Carin Dreifeldt anmälde skivbolagen till Konkurrensverket. Men visste egentligen redan från början att hennes företag aldrig skulle ha vare sig råd eller tid att driva en process mot skivbolagen. Men hoppades att Konkurrensverket själva skulle få upp ögonen för vad som skett. I stället begärde advokaterna på Konkurrensverket bevis i form av protokoll med underskrifter. Dreifeldt hade mejl och anteckningar från möten, vilket inte räckte.

 

Ett bolag dominerar marknaden

– Det konstigaste är kanske främst mediebilden av Spotify. Det har inte funnits något intresse att se de farhågor och konsekvenser som skapas när endast ett bolag tillåts dominera en marknad. Ingen har ställt frågan: Varför är det så?

Hur ser du på framtiden nu när Spotify infört begränsningar i gratislyssnandet? Kan det bli så att konkurrensen därmed uppstår naturligt?

– Jag hoppas att Spotifys begränsningar i provlyssnandet nu gör att dörren äntligen öppnas för fler nättjänster där de stora intäkterna hamnar hos skaparna av musik, inte bara hos skivbolagen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.