Yoghurtglassen marknadsförs som sockerfri men innehåller ämnen lika farliga som socker.
1 av 2
Yoghurtglassen marknadsförs som sockerfri men innehåller ämnen lika farliga som socker. - Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
7-Eleves marknadsför yoghurtglassen som nyttig när den innehåller ämnen lika farliga som socker.
2 av 2
7-Eleves marknadsför yoghurtglassen som nyttig när den innehåller ämnen lika farliga som socker. - Foto: 7-Eleven/Pressbild

7-Elevens sockerfria glass - inte så hälsosam

Yoghurtglassen marknadsförs som sockerfri men innehåller ämnen lika farliga som socker.


Maltodextrin

Maltodextrin är rena kolhydrater skapade av stärkelse. Många sportdrycker är baserade på Maltodextrin eftersom det tas upp snabbt av kroppen. Ämnet används främst som fyllnadsmedel i sötningsmedel.

7-Eleves yoghurtglass innehåller 7,5 procent Maltodextrin.

STOCKHOLM. 7-Elevens populära yoghurtglass marknadsförs som sockerfri men är minst lika hälsofarlig som vanlig glass. Runt om i Stockholm hänger det stora skyltar som skriker ut budskapet om att deras succéglass har "Low fat" och "No sugar". Men vad affischerna inte säger är att i glassen så döljer sig ämnet Maltodextrin. Ett ämne som är minst lika farligt som socker för kroppen.

7-Eleven har tidigare marknadsfört glassen som sommarens smalaste njutning men enligt Livsmedelsverket är maltodextrinet i den "nyttigare" glassen inte alls så nyttigt. Ämnet är en stärkelse som är rena kolhydrater och används ofta i sportdrycker då kroppen har lätt att ta upp det.

– Det motsvarar socker. Det är glukosenheter som sitter ihop i kedjor. Det ger energi precis som andra kolhydrater, säger Nils-Gunnar Gillbäck, professor, risk och nytta avdelningen Livsmedelsverket, till Nyheter24.

Vad händer om man äter mycket av Maltodextrin?

– Det ger samma energi som socker. Risk och hälsomässigt är det samma sak, säger han till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.