Caroline Szyber är Svensk-Taiwanesiska parlamentarförbundets ordförande.
1 av 4
Caroline Szyber är Svensk-Taiwanesiska parlamentarförbundets ordförande.
Enligt Caroline Szybers är det svårt att avgöra vad som kan vara ett nöjesinslag på resan.
2 av 4
Enligt Caroline Szybers är det svårt att avgöra vad som kan vara ett nöjesinslag på resan. - Foto: Wally Santana/Ap/Scanpix
Dan Kihlström i grå kavaj tillsammans med
Christer Nylander (fp), Lena Adelsohn Liljeroth (m), Anders Åkesson (c)
3 av 4
Dan Kihlström i grå kavaj tillsammans med Christer Nylander (fp), Lena Adelsohn Liljeroth (m), Anders Åkesson (c) - Foto: Lars Pehrson / SvD / SCANPIX
Det är upp till varje parti att bestämma om det ska åka på bjudresorna till Taiwan.
4 av 4
Det är upp till varje parti att bestämma om det ska åka på bjudresorna till Taiwan. - Foto: APICHART WEERAWONG/AP/SCANPIX

Riksdagsledamöterna åker till Taiwan på bjudresor

Caroline Szyber vill ha tydliga regler kring bjudresor.


Röster om bjudresor

"Sofia Arkelsten är inte ensam. Det finns ett Svensk-taiwanesiskt vänskapsförbund i riksdagen där ledamöter från olika partier bjuds på resor - Hans Linde, gruppledare vänsterpartiet.

"Att bli bjuden på en jorden runt resa med bad och flyg en månad under sakligt innehåll är olämpligt. Men att en riksdagsman blir bjuden på informationsträff av en lobbyist på McDonald's och samtidigt bjuder ledamoten på maten så är det tillämpligt eftersom det har ett sakligt innehåll." - Gunnar Stetler, överåklagare.

"Vår rekommendation är att det ibland kanske är bättre att riksdagsledamöterna betalar själva så att de slipper bli misstänkta för mutbrott" - Torbjörn Lindhe, kanslichef, Institutet mot mutor.

STOCKHOLM. Förra hösten åkte Sofia Arkelsten på bjudresa bekostad av oljejätten Shell till den sydfranska orten Pau.

Det var starten på en intensiv bevakning av riksdagsledamöternas resor där lobbyisterna står för notan. När Nyheter24 tidigare i veckan pratade med vänsterpartiets gruppledare Hans Linde berättade han att det Svensk-Taiwanesiska parlamentarikerförbundet bjuds på resor till Taiwan.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber är ordförande för förbundet och hon bekräftar att den här typen av resor förekommer.

– Jag har själv inte varit på någon resa ännu. Men det är upp till varje riksdagsledamot och till varje partis policy att bestämma om de åker eller inte, säger Caroline Szyber till Nyheter24.

Som ordförande tycker hon också att det vore bra med tydligare regler. Det viktigaste är dock att det finns ett sakligt innehåll i resan och att det går att påverka innehållet. Men att definiera vad som kan räknas som nöjesinslag på resan är svårare att avgöra.

– Går någon från kulturutskottet på teater eller opera så är det inte så konstigt tycker jag.

– Jag vet inte varför Hans Linde har nämnt oss men han har åkt på resor med RFSL till afrikanska länder till exempel, säger Caroline Szyber.

Dan Kihlström (kd) var ordförande innan Szybers tog över. Han har i dag lämnat riksdagen men kommer ihåg resorna till Taiwan.

– Det jag minns av resorna är ett späckat program där vi skulle se mycket. Det var ingen semesterresa direkt. Innan vi åkte dit fick var och en ta ställning till resekostnaden och vissa betalade själva, säger Dan Kilhström till Nyheter24.

Fick ni några gåvor med er hem?

– Ja det fick jag väl. En påse te eller liknande. Men det tillhör kulturen, vi hade till exempel med oss gåvor dit ner som vi betalat själva, säger han.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!