Siggi Jonsson ska enligt åtalet misshandlat flickvännen vid upprepade tillfällen.
1 av 3
Siggi Jonsson ska enligt åtalet misshandlat flickvännen vid upprepade tillfällen. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX
Siggi Jonsson tränade Djurgården i Allsvenskan under 2007-2008.
2 av 3
Siggi Jonsson tränade Djurgården i Allsvenskan under 2007-2008. - Foto: BJÖRN LINDGREN / SCANPIX
Siggi Jonsson
3 av 3
Siggi Jonsson - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Stjärntränaren Siggi Jonsson åtalas för att ha misshandlat flickvännen

Den förre Djurgårdstränaren Siggi Jonsson, som numera tränar Enköpings SK i division 2, åtalas för att ha misshandlat sin flickvän på parets hotellrum. Jonsson nekar till brott. Enköpings SK vill inte prata om händelsen: "Vi tänker inte gräva vidare i den här skiten. Det här inget som man ska rota i."


Åtalet mot Siggi Jonsson

Gärningen: Sigurdur Jonsson ska under perioden april 2009 - augusti 2010 ha begått brottsliga gärningar mot sin före detta flickvän. Gärningarna har enligt åtalet "var för sig utgjort ett led i en upprepad kränkning av målsägandes integritet och har varit ägnade att allvarligt skada hennes självkänsla".

Grov fridskränkning är i Sverige sedan år 2000 benämningen på ett vålds-, frids- eller sexualbrott som består av upprepad kränkning av en närstående eller tidigare närstående person. Begås brottet av man mot kvinna (eller tvärtom) med vilken han är eller har varit sammanboende under äktenskapsliknande former betecknas brottet istället som grov kvinnofridskränkning.

Bevisning: Sju vittnesförhör, fotografier av flickvännens skador tagna av målsägandes mor.

SMS-trafik till flickvännens telefon från Siggi Jonsson under perioden.

Mejltrafik mellan flickvännen och tilltalad under perioden 090723-100825.

Källa: Stockholms tingsrätt

STOCKHOLM. 45-årige fotbollstränaren Siggi Jonsson åtalas för grov fridskränkning och ska enligt åtalet ha misshandlat sin dåvarande flickvän vid ett flertal tillfällen under 2009-2010. Jonsson förnekar dock brott.

– Jag anser att det finns tillräckliga skäl att väcka åtal, säger Kammaråklagare Max Wadström till Nyheter24.

Islänningen, som tidigare tränat bland annat Djurgården i allsvenskan, är nu tränare för Enköpings SK i division 2.

Första gången som han ska ha slagit sin före detta flickvän var i april 2009. Misshandeln ägde då rum i parets bostad där flickvännen fick ta emot flera slag mot ansiktet, uppger åtalet.

I juli samma år, på ett lyxhotell i Saltsjöbaden, misshandlade Jonsson flickvännen genom att riva henne i ansiktet och på halsen, samt knuffa och greppa henne hårt om armarna. Tidigare samma dag ska han även ha slagit vad - med sin flickvän som insats - i en biljardmatch mot en okänd hotellgäst. Vid seger lovade tränaren att hans flickvän skulle ha sex med vinnaren, men matchen avbröts då flickvännen stormade ut ur lokalen.

"Vi tänker inte gräva i skiten"

Gustaf af Jochnick är ordförande för Enköpings SK och han säger sig först vara helt ovetande om att åtal nu är väckt mot tränaren.

– Han har sagt att åtalet är nedlagt. Vi tänker inte göra någonting åt det här. Vi litar på vår tränare, säger klubbens ordförande, till Nyheter24.

När Nyheter24 ber klubben om att förmedla kontakt med tränaren vägrar af Jochnick släppa uppgifterna.

– Vi tänker inte gräva vidare i den här skiten. Du får gräva vidare i den här skiten själv. Jag tänker inte ge dig något nummer. Det här inget som man ska rota i. Vi skiter i det här nu, säger ordförande till Nyheter24.

Nästa misshandel ägde, enligt åtalet, rum på en flygresa på väg hem från Mallorca till Stockholm i juli 2010. Då ska Siggi Jonsson ha slagit flickvännen med sin armbåge både i huvudet och bröstet, enligt åtalet. Gråtande lyckades hon ta skydd och gömma sig bland flygvärdinnorna.

Bevisningen och kammaråklagaren

Trakaserierna fortsatte sedan under perioden september 2009 till och med augusti 2010 via hänsynslösa och kränkande sms, mms och mejl. I bevisningen som åklagaren har lagt fram mot tränaren ingår även fotografier på skadorna tagna av flickvännens mamma. Förutom mamman ingår ytterligare sex vittnesförhör i bevisningen.

– Så som jag ser det har jag skäl att väcka åtal. Jag vill inte kommentera bevisningen innan saken har prövats i domstol, säger kammaråklagare Max Wadström.

Flickvännens advokat Elisabeth Fritz välkomnar åtalet och säger att de även kommer att begära skadestånd.

– Åtalet ser bra ut. Det är upprepade gärningar mot min klient som har påverkat henne. Hon mår dåligt, säger Elisabeth Fritz till Nyheter24 och fortsätter:

– Det har varit en väldigt lång handlingstid med tanke på att det är allvarliga brottsliga gärningar.

Vid ett andra samtal till ordförande Gustaf af Jochnick är han försiktigare i sina uttalanden.

Tar ni avstånd från den här typen av våld i Enköpings SK?

– Vi har inga som helst kommentarer till det, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi tänker inte yttra oss mer nu. Vi väntar tills dom har fallit. Oavsett vad det står i våra stadgar. Det är din sak att gräva i skiten, det är inte vår sak.

Samtidigt kräver han att Nyheter24 bortser från vad han tidigare sagt.

– Skriver du något annat så kommer jag gå vidare med det här. Skriv det så har du ett åtal att vänta dig, säger ordförande Gustav af Jochnick till Nyheter24.

Stockholms tingsrätt kommer att kalla till förhandlingar den 4-5 oktober.

Nyheter24 har sökt Siggi Jonsson men enligt hans advokat Mari Schaub uttalar sig bara hon i frågan.

– Han förnekar brott. Generellt sätt kan man säga att det här varit ett destruktivt förhållande. Min klient har inte begått brottsliga gärningar gentemot målsägande, säger Schaub och fortsätter:

– Han har valt att inte anmäla de kränkningar som han själv utsatts för.

– Det kan finnas förklaringar till ett destruktivt handlade, men jag tänker inte föregripa rättegången.

Flickvännens advokat Elisabeth Fritz har dock inte samma syn på förhållandet.

– Jag känner inte till att min klient ska ha utsatt honom för brottsliga handlingar, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.