Fredrick Federley.
1 av 2
Fredrick Federley. - Foto: YVONNE ÅSELL / SVD / SCANPIX
Alliansregeringen får kritik av centerpartiets Fredrick Federley.
2 av 2
Alliansregeringen får kritik av centerpartiets Fredrick Federley. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Federley: ”Vi tar för bra hand om de som har det väldigt bra”

"Det här är ju någonting vi aldrig kan få stöd för."


Läs mer

Fredrick Federley medverkar i Nyheter24:s stora söndagsintervju, nu på söndag.

Centerpartiets Fredrick Federley har flera gånger öppet uttryckt avvikande åsikt från såväl övriga allianspartier som sitt eget centerparti. Och när Nyheter24 mötte Federley passade han på att uttrycka frän kritik mot alliansens politik, som han i flera avseenden betraktar som ett misslyckande. I ett resonemang om hur stor eller liten staten bör vara underkänner han det nuvarande läget. Han vill dessutom att betydligt större resurser satsas på att hjälpa de som hamnat i missbruk eller på gatan, oavsett motprestation.

Är det inte så att i länder med väldigt liten stat, eller för den delen väldigt stor och mäktig stat, så svälter människor. Tycker du inte att vi svenskar hittat en bra medelväg?

- Det svälter folk i Sverige också. Vi har 15 000 sprutnarkomaner. Vi har x antal 1000 uteliggare i Stockholm som det går sådär för. Problemet på sista tiden är ju inte att vi tar för bra hand om de som har det sämst - vi tar för bra hand om dem som har det väldigt bra.

Men det är ju ni som sitter i regering?

- Jo, det här är ju någonting vi aldrig kan få stöd för. Jag vill ju vi ska lägga ett tak för hur mycket man kan få ut i ersättning ur a-kassan och ur arbetsförmedlingen och sen höjer vi inte de taken på några år. Utan med de resurser som blir över väljer vi att lyfta de som har det allra sämst, som hamnar mellan systemen.

Du säger att antalet hemlösa ökar, men det är ju ni som sitter i regering. Är det inte det sämsta betyg man kan ge sig själv?

- Jag bara konstaterar hur det ser ut.

Vilka fel har ni gjort i så fall?

- Drogpolitiken är fel. Bostadspolitiken är fel, det är en annan sak.

Är det ingen som lyssnar på dig i riksdagen?

- Drogpolitiken kommer ingen vilja ändra på. Man tycker det är toppen som det är i dag, så länge du inte ser saker framför dig så är allting fantastiskt.

Hur kommer det sig att Filippa Reinfeldt vägrar uttala sig om att man nu ska tillåta sprutbyte för narkomaner i Stockholm?

- Moderaterna i Stockholm är emot det, de har gjort allt de kan för att obstruera. Det hade redan funkat sedan årsskiftet om de inte förhalat det. Nu håller Anna König (Jerlemyr), som är socialborgarråd, på att förhala det. Sen när det kommer till andra trygghetsfrågor:  Socialförsäkringen ska vi ha kvar, vi ska inte lägga de stora resurserna på att pimpla ut pengarna till de som har det väldigt bra, utan på att fånga upp dem som har de sämst.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rekordmånga svenskar vill behålla kontanter i framtiden

1 timme sedan

Vinnaren av Drömvinsten på 101 miljoner är hittad – det ska han göra för pengarna

2 timmar sedan
Under lördagen vann en man Lottos Drömvinsten på drygt 101 miljoner kronor. Men han var länge eftersökt, då man inte visste vem han var. Men nu är vinnaren av Drömvinsten hittad. Här får du veta vad han ska göra med pengarna.

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

2 timmar sedan
Indexrörelserna på börsen i New York svängde kring nollan på tisdagen sedan Jerome Powell, chef för USA:s centralbank Federal Reserve, återigen varnat för att räntorna kan behöva hållas kvar på en högre nivå under en längre period.

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

2 timmar sedan
Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

3 timmar sedan
En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.