1 av 3
- Foto: SCANPIX
Jonas Bergdahl
2 av 3
Jonas Bergdahl - Foto: Mongols MC
Jonas Bergdahl president för Mongols MC Skandinavien.
3 av 3
Jonas Bergdahl president för Mongols MC Skandinavien. - Foto: Mongols MC

"Skriv aldrig om mig utan att prata med mig"

Nu bekräftar Jonas Bergdahl sin position som president för nya mc-gänget.


Mongols mc

Kallas i bland för "Mongol Nation" eller Mongol Brotherhood". Startades 1969 i Kalifornien av Vietnamveteraner som inte kom in i Hells Angels. I dag finns de representerade i USA, Tyskland, Italien, Österrike och Mexico.

Som Nyheter24 på tisdagen kunde avslöja har ett nytt motorcykelgäng - MC Mongols - etablerat sig i Sverige och Skandinavien. Nu träder presidenten - Jonas Bergdahl - fram och berättar om deras planer.

– Ja, det stämmer att jag är president för Mongols MC Skandinavien, säger Jonas Bergdahl till Nyheter24.

Gillar inte vad Nyheter24 skrev

Men Bergdahl är inte nöjd med den bild som målades upp av honom i gårdagens text. Och han gillar inte att Nyheter24 skrev om honom utan att först prata med honom.

– Jag vill inte att ni skriver om mig utan att prata med mig. Sedan stämmer det inte vad den där grisen säger om mig. Jag kan erkänna att jag var ute och festade mycket på Stureplan förr, men nu gör jag det inte alls längre. Jag har andra prioriteringar.

Vill inte trampa någon på tårna

Som att ta Mongols MC till Skandinavien till exempel. Ett mc-gäng som traditionellt sett varit i konflikt med Hells Angels. Men det är ingenting Bergdahl oroar sig för.

– Så länge ingen trampar oss på tårna kommer inte vi att trampa någon på tårna. Vi skulle aldrig börja något. Och varför skulle vi? Det är dåligt för affärerna.

Vad för slags affärer?

– Det finns ingen hos oss som inte har ett vanligt jobb. Det är viktigt. Och har de inte ett jobb så skaffar organisationen det för dem. Det är främst jobb inom byggbranschen eller lastbilsförare.

Precis som i boken Svensk Maffia - Fortsättningen, där Jonas Bergdahl intervjuas under sin tid som Original Gangsters ledare i Stockholm och president för Crime Inc, uppger han att Mongols också drivs som vilket företag som helst.

– De flesta som är med är själva egna företagare. Sedan fungerar Mongols som huvudbolaget.

Men eftersom att ni är en mc-klubb antar jag att man måste ha en motorcykel för att vara med?

– Ja, absolut. Det är klart. Det måste vara en Harley Davidson annars går det inte.

Samtidigt är det andra tider nu. Det är inte samma folk som går med i mc-gäng nuförtiden, påpekar Bergdahl.

– Det är inte 1994 längre. Det går ut mycket på att synas på nätet, till exempel.

Bergdahl lever efter filosofin "syns man inte finns man inte". Samtidigt går han starkt emot beskrivningen att han gör detta för att uppnå kändisskap inom den kriminella världen.

– Det har ju ingenting med det att göra över huvud taget. Det handlar om att göra reklam och att synas vid rätt tillfällen, alltså inte vid brott eller liknande.

Vill vara familjevänliga

Men Mongols skiljer sig från andra klubbar på ett sätt. Lojaliteten mot klubben är lika viktig som lojaliteten mot sin egen familj. MC Mongols vill vara familjevänliga.

– Lojaliteten mot klubben är förstås otroligt viktig. Men familjen måste vara minst lika viktig för medlemmarna. Självklart är det en balans som måste hållas. Den bygger på ärlighet. Men vi vill att medlemmarna ska kunna ta med sin fru och sina barn till klubben. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här är hoten mot lägre ränta

Kraftigt ned i Japan

Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.