1 av 2
- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
2 av 2
- Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Tillslag mot torrentsajt - och nu jagas vanliga filmnedladdare

Fildelningskriget kan trapaps upp igen när antipiraterna slår till mot vanliga filmnedladdare.


Så funkar bittorrenttekniken

Bittorrent kalls en populär överföringsmodell som effektiviserar nedladdningar av stora och populära filer genom att låta alla nedladdare hjälpa varandra i ett slags P2P-nätverk. Effektiviteten kommer av att den del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del. BitTorrent använder sig av kryptografiska kontrollsummor (SHA-1) för att säkerställa att datamängden inte blir korrupt. BitTorrent skapades ursprungligen av den amerikanske programmeraren Bram Cohen.

Källa: Wikipedia.   

På tisdagen greps en man i Borlänge och på onsdagen förhördes en man i Stockholm. Båda misstänks för upphovsrättsbrott då de tros ha legat bakom och administrerat fildelningssajten XNT.nu, med över 30 000 torrents och 15 000 användare. Sajten fanns på en server i Tyskland. Bakom anmälan står, som oftast, Svenska Antipiratbyrån. Det är oklart om flera av sajtens svenska användare nu kommer att anmälas.

- Det kan jag inte svara på nu, säger Henrik Pontén, jurist på Svenska Antipiratbyrån, till Nyheter24.

Han berättar att svenskarna bakom XNT.nu trott sig ha gått ”säkra” i och med att servern stod placerad i Tyskland. En vanlig missuppfattning, enligt Pontén.

- Många missbedömer sin förmåga att dölja sig, många gånger har man fantastiska idéer om hur  man ska skydda sig. Här försökte man ha servern utomlands och det gick ju inte särskilt bra, säger han till Nyheter24.

Men det är inte bara sajtadministratörer och personer som tillgängliggör helt nya verk som jagas. I mars i år anmälde Svenska Antipiratbyrån en man som bara laddat ner och delat andras torrentfiler för upphovsrättsbrott. Mannen har erkänt i förhör och förundersökningen pågår. Ett genombrott och en ny taktik, enligt Svenska Antipiratbyrån.

- Tillslaget som skedde i mars var mot en fildelare som bara spred det andra laddat upp från början, och där pågår en förundersökning.

Om den här personen fälls är ju antalet som kan åtalas för upphovsrättsbrott oändligt mycket större?

- Ja.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg menar dock att taktiken är kontraproduktiv.

Om man nu går på vanliga Svenssons som tar hem en film till fredagsmyset, vad innebär det?

- Det förvånar mig inte alls att de går på vanliga fildelare - tvärtemot vad de tidigare sagt. Men det har vi aldrig trott på även om en hel del politiker nog gått på den argumentationen. Men antipiratbyrån biter sig lite i foten här. Det kommer närmare och närmare folk och de kommer bli väldigt upprörda, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

- Jag tror att det är väldigt kortsiktigt tänkt av dem.

Enligt henne finns det inget folkligt stöd för en så aggressiv jakt på den breda gruppen fildelare och Svenska Antipiratbyråns nya strategi kan därför till och med leda till snabbare lagändringar.

- Det kan få väldigt stora konsekvenser för enskilda, men ur ett större sammanhang är det bra att de visar upp korten ordentligt, de har gömt sig bakom att säga att de bara tänker jaga de som själva lägger upp så det är bra att de visar sitt rätta ansikte, säger hon till Nyheter24.

Henrik Pontén menar å sin sida att Svenska Antipiratbyrån inte längre har några större motståndare och att stödet för fildelarna inte finns.

- Jag tror att det spelar in att piratpartiet i stort sett har försvunnit medialt. Det finns ingen riktig konflikt i det här längre.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

E-handeln fortsätter att öka

Sverige näst bäst på patent

Sverige är ett fortsatt starkt patentland, med Ericsson i spetsen. Detta enligt nya siffror från europeiskt håll. Det visar att det finns en tro på framtiden, säger Sara Backman, avdelningschef på Patent- och registreringsverket.

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

1 timme sedan
För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

1 timme sedan
Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken på ny resa i hopp om vapenvila

1 timme sedan
USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten. På dagordningen: få till en vapenvila mellan Israel och Hamas samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger USA:s UD.