Hungerstrejk
Hungerstrejk - Foto: SCANPIX

Hungerstrejk i Adolf Fredriks Kyrka

"Vi får ingen hjälp från norska regeringen, därför vädjar vi nu till den svenska"


Runt 25 kristna asylsökande etiopier anlände till Stockholm från Norge på torsdagskvällen. De har alla fått sina asylansökningar avslagna. Men i Etiopien väntar fängelse, tortyr och kanske död. Därför hungerstrejkar de just nu i Adolf Fredriks Kyrka.

– Vi får ingen hjälp från den norska regeringen, därför vädjar vi nu till den svenska. Hjälp oss, snälla, säger Leol som är en av de etiopier som riskerar tortyr i sitt hemland.

Får sova i kyrkan i natt

Nyheter24 når Ted Harris, komminister på Adolf Fredriks Kyrka.

– Det här är personer som är behov av skydd under natten, därför låter jag dem sova här. De vill få sin situation uppmärksammad. Tyvärr vet jag inte så mycket om deras problem, jag ber dig att återkomma i morgonbitti.

"Vi är inte djur, vi är människor"

Tidigare i år utfördes en liknande protest från ett 60-tal etiopier i Oslo domkyrka. Bizualem Beza, talesperson för Etiopiska asylsökandes förening i Norge, uppgav då att hennes asylsökan inte blivit tillräckligt utredd.

– Vi hoppas att den här aktionen kan få myndigheterna att få upp ögonen för oss. Vi är inte djur, vi är människor, sa hon då.

Stramat åt humanitär invandring

Men Avdelningsdirektör Hanne Jendal på UDI, utlendingsdirektoratet, som handhar asylsökningar i Norge, menade att de får överklaga om de inte är nöjda med utslaget.

- Personer som får avslag på sin asylsökan har möjlighet att överklaga, och kan få sin asylsökan värderad flera gånger, både hos oss och hos utlänningsnämnden, UNE.

Norge har stramat åt den humanitära invandringen. Och nu föreslås även försörjningskrav vid anhöriginvandring. För två veckor sedan presenterades dessutom utredningen Velferd og migrasjon – Den norske modellens framtid. En av slutsatserna är att invandrare från Afrika och Asien har så låg delaktighet i arbetsmarknaden att det ger en allvarlig ekonomisk belastning.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.