1 av 2
- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Nu är det slut med kärnkraften säger Angela Merkel.
2 av 2
Nu är det slut med kärnkraften säger Angela Merkel.

Tysklands galna plan

Tio år - sen ska kärnkraften vara avvecklad. Alliansen sågar.


Tysklands miljöminister Norbert Röttgen meddelade på måndagen att kärnkraften ska ha avvecklats helt i landet fram till år 2022. Beslutet fattas formellt först den 6 juni i år och innebär att 17 tyska kärnkraftverk kommer att tas ur bruk.

Beslutet påverkar inte minst svenska Vattenfall som jobbar med både kolkraft och kärnkraft i landet. Men den statligt ägda svenska energijätten vill än så länge inte kommentera avvecklingen i Tyskland.

- Regeringen fattar beslut den 6 juni i frågan och vi kommenterar inte konsekvenserna före det politiska beslutet, säger Magnus Kryssare, pressekreterare på Vattenfall, till Nyheter24.

Folkpartiets talesperson i energifrågor Carl B Hamilton har dock en aning om hur Vattenfall kommer att agera.

- Vattenfall säljer väl sina anläggningar, de ska ha skadestånd från tyska staten för de nedlagda kärnkraftverken sen får de väl sälja sina kolkraftverk, säger han till Nyheter24.

Han är mycket kritisk till det tyska avvecklingsbeslutet som han menar kommer ha en mycket omfattande negativ miljöpåverkan.

- Jag tycker att det är mycket, mycket, allvarligt ur klimatsynpunkt. Det blir en massiv ökning av utsläppen av koldioxid i Europa och bidrar till snabbare klimatförstöringar. Ökade satsningar på sol, vind och bioenergi kommer inte att uppväga detta, säger Hamilton till Nyheter24.

En bild som inte delas av miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin.

- De förnybara energislagen ger redan mer el i Tyskland än kärnkraften ger i Sverige i dag och den plan de presenterat verkar rimlig, 0säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

Man har gett ett tydligt årtal och då är det lättare för branschen för förnybart att veta hur mycket el som behövs från dem. Då kan de räkna på sina investeringar.

Både Nordin och Hamilton tror att det tyska beslutet kommer ha stor påverkan på den svenska debatten om kärnkraft.

- Tyskland är en industrination med ganska hög energikonsumtion, det är ganska likt Sverige på det sättet. Det blir därför inte ett argument längre att säga att det inte är möjligt att avveckla svensk kärnkraft. Regeringens hållning att också tillåta ny kärnkraft blir allt mer extrem i och med detta, säger Lise Nordin till Nyheter24.

Carl B Hamilton säger att folkpartiet och regeringens linje är oförändrad men påpekar att det tyska kärnkraftsstoppet också är negativt ur säkerhetssynpunkt.

- Vi går mot ett Europa mer beroende av fossila bränslen. Kol, olja och gas, från bland annat Mellanöstern och Ryssland vilket är allvarligt ur säkerhetssynpunkt eftersom vi blir mer beroende av att där finns stabilitet och utvecklad demokrati, vilket inte är fallet i dag.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!