Nadya Suleman fick åttlingar i januari 2009.
Nadya Suleman fick åttlingar i januari 2009. - Foto: Dave Allocca/Ap

Sveriges svar på "octomom"

Mait Berglund är en av två mammor som har 17 barn i Sverige.


Det här är "octomom"

Den amerikanska kvinnan Nadya Suleman blev känd när hon i januari 2009 födde åttlingar. Det var i början på 2008 som "octomom" fick sex ägg planterade varav två delade sig och hon blev gravid.

Men hennes familj är större än så. Åren mellan 2001 och 2006 födde hon sex barn. Alla 14 barn har samma pappa - en okänd spermadonator.

Sedan det avslöjats att hon regelbundet misshandlar män som dominatrix i en sadomasochistisk video har flera tidigare bidragsgivare dragit sig ur och hon har nu ekonomiska bekymmer och hotas nu av vräkning.

GÄVLE. Den yngsta är tolv och den äldsta är 35 år. Men Sveriges mesta mamma, 55-åriga Mait Berglund, har ytterligare 15 barn där emellan.

– Jag hade velat ha 18 barn men efter det sista barnet kunde jag inte få fler, säger Mait Berglund till Nyheter24.

Numera bor bara sex barn kvar i det stora huset på två våningar där varje våning är 160 kvadratmeter. Mait Berglund berättar att hon har fått höra många avundsjuka och sura kommentarer genom åren då grannar och andra Gävlebor trodde att hon bara blev gravid på grund av barnbidragen. Men anledningen till att hon har skaffat så många barn är enligt henne en helt annan.

– Jag har hela tiden tyckt att det var kul med barn. Det är klart att det har kostat mycket pengar och så men det har bara varit kul, säger hon till Nyheter24.

Hon tycker heller inte att det har varit jobbigt att städa, tvätta och laga mat till hela familjen. Det är snarare något hon gillar att göra. Något som hon däremot kunde ha varit utan är uppmärksamheten som kommer från medias håll.

– De har kommit med bil efter mig på cykelvägen. När jag inte har velat stanna har de inte gett sig och slängt sig ur bilen. En gång stod två journalister från de två största tidningar utanför huset och ville ha en intervju. Tillslut blev det världens bråk om vem som hade ringt först och då blev det väldigt obehagligt, säger Mait Berglund.

Men Mait är inte ensam om att ha 17 barn. Enligt Statistiska centralbyrån finns det ytterligare en mamma med 17 barn i Sverige. Men Mait vet inte vem det är som utmanar henne i mammatävlingen.

– Det var ju konstigt att jag inte visste vem hon är. Det borde jag ju fått reda på direkt, säger hon till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!