- Foto: Claudio Bresciani/SCANPIX

41 våldtäktsanmälningar - noll åtal i Lund

Sex till sju procent av våldtäktsfall leder till fällande domar. I Lund har inget lett till åtal. 41 polisanmälningar och noll åtal. "Förbryllad över statistiken" säger kammaråklagaren.


Våldtäkt

Våldtäkt innebär att man tilltvingar sig samlag genom olaga tvång, misshandel eller hot om våld. Om man är med sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, ska man sitta frihetsberövad under undersökningstiden. Straffskalan är minst två års fängelse och standardstraffet för våldtäkt är två år.

Enbart sex till sju procent av polisanmälda våldtäktsfall ger fällande domar. I Lund gick inte en enda av våldtäktsanmälningarna till åtal.

Ingegerd Jigin, kammaråklagare, kan inte svara på varför ingen av anmälningarna lett till åtal i Lund eftersom hon inte kan prata om enskilda fall. Hon och hennes kollegor har under måndagen diskuterat rapporten och är förbryllade över statistiken som säger att inget fall lett till åtal.

– Mig veterligen har jag haft våldtäktsfall uppe i rätten.

Göran  Persson, poliskommissarie i polisområdet mellersta Skåne, säger till Nyheter24 att 41 fall av våldtäkt har kommit in till polisen i Lunds kommun under 2010 och det stämmer att inget av dem har lett till åtal.

Nu kräver Amnesty att regeringen tillsätter en oberoende kommission som utreder hur våldtäktsanmälningar behandlas.

Redan 2008 kom Amnesty med en rapport Fallet nedlagt - Amnestys rapport om våldtäkt i Norden, som visade att 85 procent av de anmälda våldtäkterna mot en person över 15 år slutar med att utredningen läggs ned, oftast med motiveringen att "brott kan ej styrkas". Även då ville Amnesty att det skulle tillsättas en oberoende kommission  som ingående, omfattande och systematiskt skulle granska varför våldtäktsfall läggs ned.

Sydsvenskan har tagit del av de 41 polisanmälningar som gjordes 2010.

– De fall som Sydsvenskan har tagit upp är i stort sett fall som inte ska leda till åtal. För att det ska vara en våldtäkt måste det ha skett en misshandel, hot om våld eller olaga tvång och så har inte skett i de här fallen, det kan vem som helst utläsa, säger Ingegerd Jigin till Nyheter24.

Hon berättar att de alltid är väldigt noggranna i sina undersökningar vid anmälda våldtäkter.

– Vi drar i alla trådar. Det är oerhört viktigt för kvinnan att det blir ordentligt gjort, en våldtäktsman ska inte gå fri. Dessutom är det oerhört viktigt för mannen, för vi vill ju inte ha några oskyldigt dömda. Domstolar kräver väldiga bevis

Om ord står mot ord och inga vittnen finns vid en våldtäkt?

– Nej, då blir det inget åtal, om det inte finns skador på kvinnan. Det finns så många aspekter man måste ta hänsyn till. Har kvinnan något annat skäl till att anmäla mannen? Ljuger mannen om att han inte har haft samlag med kvinnan för att han är gift? Vi måste gå på djupet i alla enskilda fall.

/
/
/
tal
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.