- Foto: Leif R Jansson/SCANPIX

Wykman har lärt sig läxan

Förra året gick Niklas Wykman, före detta ordförande i MUF, till hårt angrepp mot Ship to Gaza. "Terrorister och israelutrotare". I år vill han inte uttala sig.


Ship to Gaza

Årets Ship to Gaza avseglar i dagarna. Med i lasten finns medicinsk utrustning, läkarmaterial och byggmaterial. Israel har uttalat sig och sagt att fartygen kommer att stoppas även i år. Förra året attackerade Israel Ship to Gaza på internationellt vatten. Nio personer dog.

15 organisationer står bakom årets Ship to Gaza och med på fartygen finns bland annat Henning Mankell, Maria-Pia Boëthius och Dror Feiler, politiker från vänsterpartiet och miljöpartiet, organisationer som Svensk sjuksköterskeförening och Sveriges unga muslimer. Dokumentärfilmaren Bo Harringer och reportern Helena Hägglund från Kyrkans tidning finns med för att rapportera från resan.

Niklas Wykman, före detta ordförande i moderaternas ungdomsförbund, gick förra året till angrepp mot Ship to Gaza. Han skrev på sin Facebook att det är ”Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. Hamas förtrycker och förföljer Gazaborna samtidigt som de överst på dagordningen har att utrota Israel. Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare.” Han kritiserades kraftigt av alliansens andra ungdomsförbund och fick även kritik från de egna förbundet.

- Det är hastigt, onyanserat och naivt, och spär på konflikten snarare än mildrar den. Det tyder på en mycket svartvit världsbild, sa Hampus Magnusson, ordförande för MUF:s Göteborgsdistrikt, till SVT.

Det verkar som att Wykman lärt sig från misstagen i fjol. I år vill han inte uttala sig om det nya Ship to Gaza.

– Jag arbetar inte längre som ordförande i moderaternas ungdomsförbund och uttalar mig inte längre i politiska frågor.

Men förra året skrev du på din privata Facebook om Ship to Gaza, är det inte privata åsikter då?

– Som ordförande i moderaternas ungdomsförbund uttalar man sig alltid som ordförande.

Du har inga åsikter om Ship to Gaza i år, som privatperson?

– Jag arbetar inte längre som ordförande i moderaternas ungdomsförbund och uttalar mig inte längre i politiska frågor.

Har du fått direktiv från moderaterna om att inte uttala dig i år?

– Jag hänvisar till MUF:s ordförande Erik Bengtzboe.

Erik Bengtboe, ordförande för MUF, säger att Ship to Gaza borde agera utifrån FN:s rekommendationer.

– FN säger att det finns vägar in för läkarmaterial och medicinsk utrustning och att Ship to Gaza inte behöver gå sjövägen. De borde agera på FN:s uppmaning och inte segla. Det här blir klart en tydlig politisk manifestation.

Så ni säger att Ship to Gaza inte bör segla med förnödenheter till Gaza?

– Vi utgår från vad FN har sagt. Det går utmärkt att få in förnödenheter till Gaza och då borde de inte segla.

/
/
/
Muf
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!