Visste om konsekvenserna. Valde att köra över den enga ministern.
Visste om konsekvenserna. Valde att köra över den enga ministern.

Källa: Så blåste de Sveriges sjuka i hemlighet

Fredrik Reinfeldts regering ville spara ännu mer pengar - körde över sin egen minister i frågan om sjukförsäkring. När trycket blev hårt sa regeringen att de inte kunde förutse konsekvenserna. Något som inte stämmer avslöjar en källa.


Så här sa Reinfeldt 5 oktober 2010:

”Stora förändringar, likt sjukförsäkringsreformen, kan leda till att enskilda drabbas av orimliga och icke avsedda konsekvenser. Det är viktigt att vara ödmjuk inför detta. Regeringen kommer fortsatt att följa utvecklingen. Vi kommer att se över om regelverken och deras tillämpning fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer.”

Källa: Riksdagen

GP:s expert:

Hur kunde sjukförsäkringsreglerna gå igenom, trots att socialförsäkringsministern var emot?

- Därför att Reinfeldt valt att ha det starkaste finansdepartement en svensk regering haft på mycket, mycket länge. När regeringsfrågor gäller kronor och ören har Anders Borg i praktiken veto. Tillsammans med Fredrik Reinfeldt har Borg stakat ut vägen för arbetslinjen. Den skall följas, nära nog till varje pris. De båda styr både ideologin och ekonomin.

Källa: GP

Statsminister Fredrik Reinfeldt och hans regering säger sig inte ha känt till konsekvenserna av sjukförsäkringsreformen - men en hemlig PM visar att de ljuger när de säger att lagen fått "oväntade konsekvenser”. Det skriver Göteborgs-Posten som talat med en källa som jobbade på Socialdepartementet när den omstridda sjukförsäkringen förhandlades fram.

Enligt källan varnade den dåvarande socialförsäkringsministern Cristina Husmark Pehrsson (M) och hennes departement om de konsekvenser de nya sjukreglerna skulle få för många svenskar. Sjuka svenskar skulle hamna i kläm med de nya reglerna. Problemet med "nollklassade" svenskar - svenskar utan någon som helst försäkring - diskuterades redan då.

Men efter stenhårda förhandlingar mellan Anders Borgs finansdepartement och Socialdepartementet fick Anders Borg sina vilja igenom och körde därmed över Cristina Husmark Pehrsson som senare även fick lämna jobbet som socialförsäkringsminister.

– Det var de värsta och hårdaste förhandlingar jag varit med om i hela mitt politiska liv, säger en person som var med under förhandlingarna enligt källan.

Inte nog med att regeringen struntade i Socialdepartementets rådgivning, Reinfeldt & Co: valde även att stryka punkter parterna redan kommit överens om under förhandlingarna om sjukförsäkringen.

- Vi reagerade och sa att det var helt orimligt, men det fick vi inget gehör för, berättar tjänstemannen.

Men en grupp tjänstemän på Socialdepartementet såg vad som var på väg att hända och var rädda för att få skulden för de stenhårda och orättvisa sjukreglerna. För att slippa det framtida ansvaret för den icke-fungerande sjukförsäkringen valde de att upprätta en hemlig PM för att dokumentera vilka departement och partier som tyckt vad under förhandlingarna.

Denna PM har nu läckts med bara dagar kvar till att ändringarna i sjukförsäkringen ska beslutas. I dag ska socialförskringsutskottet fatta beslut om de rödgrönas nya förslag till förändringar i sjukförsäkringen. Sen ska riksdagen debattera och och besluta om ändringar i ett extrainkallat möte i riksdagen på fredag.

Finansdepartementet har valt att inte kommentera uppgifterna, skriver GP.

Dåvarande socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) vill inte heller kommentera spelet bakom sjukförsäkringsreformen, skriver GP.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

Sveriges Radios app ligger nere

Sveriges Radios app i mobilen är delvis ur funktion. Felmeddelandet som visas för användare anger att SR har tekniska problem.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.

"Europa för beroende av krut från Kina"

1 timme sedan
Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.