- Foto: Jurek Holzer/Scanpix

Blottarvåg sköljer över Lund

Lund har den senaste tiden drabbats av flera blottningsattacker. På två månader har 11 unga kvinnor blivit utsatta.


Polisen utesluter inte att det kan röra sig om elva olika gärningsmän eftersom signalementen varierar och inget fall är det andra likt, skriver Sydsvenskan.
Under 2010 anmäldes 16 900 sexualbrott. Hälften av brotten klassas som sexuellt ofredande eller blottning, enligt Brottsförebyggande rådet.
Vad som driver en blottare är en stor och svår fråga som det finns många förklaringar till, enligt psykoterapeuten Ki Carnerud.

– Att bli sedd, få makt och kontroll är alla ingredienser som kan spela in. Har man blivit sexuellt kränkt tidigare så kan blottning ge känslan av kontroll, säger Ki Carnerud, legitimerad psykoterapeut på Kriminalvårdsanstalten till Nyheter24, och fortsätter:

– Det kan handla om att spränga gränser och att göra det på ett sexuellt sätt. Många sexbrott behöver inte handla om sex, man kan sexualisera någonting som inte behöver vara ett sexuellt behov. Men det kan också vara för att man är sexuellt frustrerad.

Är det vanligt att blottare begår grövre sexbrott?

– Vi kan se att blottare, om de inte stoppas, ofta kan trappa upp sina gärningar. Det kan finnas en risk för att blottare begår våldtäkter. Blottning är inget oskyldigt brott. Det kan vara det, men kan också  vara inledningen på en annan karriär, säger Ki Carnerud till Nyheter24.

Om det är en och samma gärningsman som ligger backom attackerna i Lund så kommer han inte sluta förrän han blir gripen, tror Carnerud. Men det kan också röra sig om en dominoeffekt i Lund.

– Vissa saker har en tendens att smitta. Om nån blottar sig och det skrivs om det, så kan det introducera andra att göra samma sak, säger Ki Carnerud.

/
/
/
Man
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!