1 av 2
- Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Scanpix
2 av 2
- Foto: Jessica Gow/Scanpix

Sverige 2060: En miljon 80-åringar

Dagens ungdomar kan få trängas inom äldreomsorgen i framtiden. År 2060 väntas en miljon svenskar vara över 80 år.


Äldre befolkning

De senaste 100 åren har Sveriges åldersstruktur i hög grad förändrats.

1900 var 24 procent 10 år eller yngre, 8 procent var 65 år eller äldre.

2010 hade gruppen som var 65 år eller äldre ökat till 18 procent, och andelen 10 år eller yngre, halverats till 12 procent.

Det beror bland annat på färre antal födda och ökad medellivslängd, och den förväntas fortsätta öka.

Av flickor som föds i dag väntas hälften bli äldre än 90 år.

Hälften av pojkarna väntas bli äldre än 88 år.

År 2020 beräknas 21 procent av befolkningen vara 65 år eller äldre.

Om 50 år är drygt en miljon svenskar över 80 år, jämfört med 497 000 i dag.

Antalet 100-åringar eller äldre väntas vara drygt 6000 om 40 år. I dag är de 1700.

Källa: SCB

Svenskarna lever allt längre och färre barn föds. I dag är 500 000 svenskar över 80 år, år 2060 kommer den siffran ha stigit till en miljon, det visar Statistiska centralbyrån. Samtidigt minskar antalet studenter på omvårdnadsprogrammen och de flesta som börjar att arbeta inom vården slutar inom fem år.

Något som i framtiden kan leda till överbefolkade äldreboenden. Tobias Bauding på Kommunal tycker att äldrevården håller hög kvalité i dag men att framtiden oroar.

– Det här är en avgörande framtidsfråga om vilket Sverige och vilket välfärdssamhälle vi vill ha. De med pengar kommer att kunna köpa sin äldrevård men vi måste ha en äldreomsorg för alla oavsett ekonomiska resurser, säger Tobias Bauding, vice ordförande på Kommunal, till Nyheter24.

Demensförbundet anser att bemanningen på demensboenden är undermålig redan i dag och får inte äldreomsorgen en rejäl ansiktslyftning så tror förbundet att det kommer att bli svårt att möta framtidens anstorming av patienter.

– Hela vårdapparaten kommer att braka ihop, säger Monika Titor, förbundssekreterare på Demensförbundet, till Nyheter24.

Titor tror att den dåliga bemanningen beror på ekonomiska anledningar.

– Man tycker inte att det ska få kosta någonting. Socialstyrelsen gjorde oanmälda besök som visade att sex av tio boenden låste in och lämnade demenssjuka ensamma över natten, säger Monika Titor.

På måndagen lanserade regeringen en framtidskommission som ska sikta på åtgärder 2020-2050, bland annat när det gäller utmaningarna för äldrevården. Men det finns fog för oro. Många av de som jobbar inom äldreomsorgen går i pension och allt färre vill ta över. Bara 3000 personer gick omvårdnadsprogrammet på gymnasiet förra året.

–  Det är för lite. Ungdomar vill gärna jobba i branschen och med människor men man ser att villkoren inte är nog bra för att man ska utbilda sig, säger Tobias Bauding och syftar på lönefrågan, heltidstjänster och arbetsmiljö.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!