Jimmie Åkesson tillrättarvisar Kent Ekeroth.
Jimmie Åkesson tillrättarvisar Kent Ekeroth. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix

Jimmie Åkesson tillrättavisar partikamrater efter uttalande om Oslobomben

Sverigedemokraten Kent Ekeroths twittrande tillrättavisas av partiledaren.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

"Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? #svpol" Så skrev den sd-politikern Kent Ekeroth på sin twitter efter bomben i Oslo.

Det osmakliga uttalande ogillades direkt av flera personer på twitter. Det uttalandet fick partiledaren Jimmie Åkesson att reagera och tillrättavisa sin partikamrat.

"Våra tankar går till vårt broderfolk i väst. Låt oss inte spekulera i eventuella gärningsmän förrän vi har alla fakta #oslobomb #fb"

Även moderaten Tomas Tobé reagerade direkt på Kent Ekeroths tweet: "@kentekeroth Sluta var så ofräsch direkt in på en enorm tragedi. Please. #svpol" skrev han till honom.

Men det är inte första gången en sverigedemokrat uttalar sig klumpigt på twitter. Jimmie Åkesson sekreterare Alexandra Brunell twittrade efter bombdåden i Stockholm den 11 december förra året följande: "Är det nu man får säga "vad var det jag sa"? #äntligen"

Sverigedemokraten Erik Almqvist kommenterade också Oslobomben på twitter.

"@kentekeroth Oavsett vem - Norges sak är vår & iaf jag räds inte vedergällning. Terrorism bekämpas med styrka inte svaghet. #svpol"

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.