Jesper Lind röstades in med en röst från en elev som ville skämta med honom.
1 av 2
Jesper Lind röstades in med en röst från en elev som ville skämta med honom. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Sverigedemokraterna i Sandviken anklagade läraren Jesper Lind för att han gör allt för att förstöra för partiet medan han själv säger att han knappt vet vad de står för lokalt.
2 av 2
Sverigedemokraterna i Sandviken anklagade läraren Jesper Lind för att han gör allt för att förstöra för partiet medan han själv säger att han knappt vet vad de står för lokalt. - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

"SD-politikern" sporras av partiets påhopp

Läraren och "SD-politikern" Jesper Lind slår tillbaka efter att SD:s starke man anklagat honom för att vara girig.


Skänker bort pengarna

Som oppositionsråd har man rätt till en ersättning på 19 600 kronor. Enligt Per Kihlgren är det pengarna som får Jesper Lind att välja politiken. Men det är inte helt sant. Jesper Lind har gått ut med att arvodet kommer att läggas undan och doneras till demokratiprojekt i Kenya.

SANDVIKEN. Samhällskunskapsläraren Jesper Lind håller inte med Sverigedemokraterna i en enda fråga. Trots det tog han SD:s tredje stol i Sandvikens kommun - framröstade av en elev som ville skämta med honom.

Med en av 1 300 röster valde han ändå att gå in i politiken och har lyckats att roffa åt sig platsen som oppositionsråd mitt framför näsan på arga sverigedemokrater. Hårdaste kritiken kom från SD:s starke man - Per Khilgren - som anklagade honom för att han gjorde det här för pengarnas skull.

– Jag vet att Per Kihlgren mer eller mindre hade räknat med arvodet som man får som oppositionsråd och det är väl därför han är arg, säger Jesper Lind, till Nyheter24.

För en vecka sedan skrev Nyheter24 om Per Kihlgrens ilska över att Jesper Lind tog hans plats som oppositionsråd på ett odemokratiskt vis. I en sluten omröstning om platsen vann Jesper Lind med fyra röster och fly förbannad anklagade Per Kihlgren Vänsterpartiet för att ha röstat på Jesper Lind.

– Jag tror att i längden om man håller på med den sortens personliga påhopp har man nått en nivå där det sporrar en ännu mer att man ska fortsätta, säger Jesper Lind.

På Sverigedemokraternas två andra mandat sitter Per Kihlgren tillsammans med sin sambo Ing-Britt Olsson. Och de är de två som har anklagat läraren för att gör allt för att förstöra för sd. Något som Jesper Lind inte riktigt håller med om.

– Det har varit ganska tyst från Sverigedemokraterna. De har inte varit uppe i talarstolen och de har inte skrivit några motioner. Jag ifrågasätter hur intresserade de är egentligen. Hans sambo har inte ens varit på mötena, säger Jesper Lind.

Och eftersom han inte vet vad Sverigedemokraterna står för i hans egen kommun menar han att det blir svårt att förstöra för dem. I stället siktar han in sig på partiets åsikter på riksnivå.

– De ställer grupper mot grupper presenterar snabba lösningar på komplexa problem. De pekar ut gruppen och den retoriken känner vi igen från förra seklet. Det farliga är att det är samma människor i partiet som fanns på 90-talet också, säger Jesper Lind till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biskop förlåter misstänkt i knivdåd

Explosion i Trelleborg

Någon form av explosion har skett vid en lokal i ett bostadsområde i östra Trelleborg, vilket Sydsvenskan var först att rapportera om.

Avblåst strejkhot – men kan ändå påverka

2 timmar sedan
Det blir inget av fackförbundet Kommunals varslade strejk på torsdagen – men flera verksamheter kommer ändå att påverkas, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Styrande partiet vinner i Kroatien

2 timmar sedan
Det styrande konservativa partiet HDZ med premiärminister Andrej Plenkovic i spetsen vinner parlamentsvalet i Kroatien.

Explosion i trapphus i Göteborg

3 timmar sedan
En explosion har inträffat i trapphuset i ett flerfamiljshus i centrala Göteborg. Ingen person är skadad och de materiella skadorna beskrivs som små.

Nya amerikanska oljesanktioner mot Venezuela

igår 23:12
Bara ett halvår efter vissa lättnader drar USA åter åt den venezuelanska oljekranen.