På Kriminalvården i Sverige tänker man fortsätta använda sig av metoden.
1 av 2
På Kriminalvården i Sverige tänker man fortsätta använda sig av metoden. - Foto: Niclas Sandberg/KRIMINALVÅRDEN
Det säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdens huvudkontor.
2 av 2
Det säger Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdens huvudkontor. - Foto: Niclas Sandberg/KRIMINALVÅRDEN

Svensk kriminalvård förespråkar dödsmetoden

Hand- och fotbojor dödade en 23-årig man i häktet, men metoden används i Sverige och så kommer det fortsatt att se ut. Detta trots det tragiska dödsfallet.


Sju fångvaktare på Kolding Arrest Jylland i Danmark band med hjälp av hand- och fotbojor fast en 23-årig man som satt häktad. Mannen avled efter behandlingen och flera kritiska röster har nu höjts mot danska justitieministern Lars Barfoed. Man kräver att han ska ändra lagstiftningen för att förbjuda att samma sak ska kunna ske igen, skriver Ekstrabladet.

Men från svensk sida finns inga planer på att sluta använda dödsmetoden. Tvärtom menar man att metoden är effektiv och kommer att fortsätta använda den.

– Det finns handbojor och fotbojor. I de allra värsta fallen kan man använda en spännbältessäng, men jag har aldrig under de trettio år jag varit med fått höra att någon skadats till följd av den behandlingen. De är vadderade för att man inte ska göra sig illa, berättar Christer Isaksson, säkerhetschef på Kriminalvårdens huvudkontor.

Samtidigt menar Christer Isaksson att det är viktigt med ett tydligt regelverk kring hanteringen av de intagna.

– För oss är det väldigt noggrant hur man hanterar det. Det finns särskilda regler för hur man får hålla en person och inte.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!