tågspår
SJ tvingade av flickan på fel station. Nu är hon fortfarande försvunnen. - Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX

11-åriga flickan återfunnen av polis

UPPDATERAD. En konduktör tvingade av en elvaårig flicka på fel station när hon inte kunde uppvisa en biljett. Flickan hittades senare av polisen.– Hon är anträffad, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl.


Flyktingbarn tvingades av tåg mitt i vintern

Det är inte första gången som SJ slänger av minderåriga från tågen. Mitt i den kalla vintern i december 2009 kastades flera afghanska pojkar av ett tåg.

Flyktingbarnen som var 14-18 år hade tagit sig ombord på ett tåg i Malmö som var på väg till Stockholm. När personalen på tåget upptäckte pojkarna kastades de av i Alvesta då de inte kunde uppvisa någon biljett. Vid tillfället var pojkarna tunt klädda och saknade pengar. SJ ångrade inte sin handling och enligt presschefen Dag Rosander handlade de efter regelboken.

KUMLA. Det var vid 19:30 på tisdagen som en av SJ:s konduktörer tvingade av en elvaårig flicka på fel station. Flickan är sedan dess försvunnen och polisen letar nu febrilt efter 11-åringen. Tillsammans med sin 22-åriga storasyster var flickan på tåget från Göteborg till Örebro när hon tvingades av tåget i Kumla.

– Det ska absolut inte gå till så här. Man ska inte avvisa en minderårig person på en obemannad station där vi inte har personal som kan ta hand om henne, säger Torvald Svahn, pressinformatör på SJ, till Nyheter24.

Tre timmar efter att flickan kastats av kontaktar SJ:s trafikledning polisen i Örebro och berättar vad som har hänt. Enligt polisen har SJ blivit kontaktade av storasystern som fanns med på tåget med biljetterna.

– Det här är ett grovt misstag. Vi har inte hunnit prata med konduktören ännu men vår arbetsledare är på gång att göra det nu.

Riskerar konduktören att få sparken?

– Det vill jag inte spekulera i. Vi följer till en början polisens arbete. Det här är en enskild händelse, säger Torvald Svahn, till Nyheter24.

Flickan är av afrikanskt ursprung och pratar inte så bra svenska. Hon var vid tillfället klädd i rosa klänning, svart jacka, svart mössa strumpbyxor och röda sandaler.

Strax före halv nio på onsdagsmorgonen hittades flickan av polisen.

– Hon är anträffad. Vi hittade henne för några minuter sedan, säger Lotta Lindblad, vakthavande befäl, till Nyheter24.

SJ
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.