Kungabröllop står svenskarna dyrt

Staten väntas gå in med kungligt stimulanspaket på tiotals miljoner kronor för Westlings och Victorias bröllop.


Rysk kaviar, Lars Wallin-klänningar och superpoliser. Smakar det så kostar det. När mannen av folket Daniel Westling gifter sig med kronprinsessan Victoria väntas skattebetalarna stå för bröllopsnotan på tiotals miljoner kronor. Allianspartierna är redo för att ge kungahuset extra pengar från statens budget under nästa år.

I dagsläget finns flera alternativ. Kungen, som förlorat en hel del kapital från sin privata börsportfölj under finanskrisen, kan få betala för bröllopet, om inte skattebetalarna rycker in. Det kan även bli en kombination av båda. Än har inte hovet tagit ställning i frågan.

– Det har inte varit uppe till diskussion ännu. Jag har varken pratat med kungen eller riksmarskalken i den här frågan, säger Bengt Telland, Hovets ekonomichef, till Svenska Dagbladet.

Kristdemokraterna spekulerar i att kungens ordinarie apanage, som ligger på 112 miljoner kronor, inte är tillräckligt för att finansiera denna "extraordinära händelse".

– Hovet får på sedvanligt sätt komma in med en begäran, och argumentera för sin sak, och så får vi titta på det. Men det är klart att vi måste lösa den officiella delen, säger kristdemokraten Stefan Attefall, ordförande i finansutskottet, till Svenska Dagbladet.

– Men det här måste förstås genomgå en sedvanlig budgetprövning, innan man säger ja, säger han.

Attefall får stöd av folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton tycker att det är rimligt att staten går in och stimulerar kungahusets ekonomi om apanaget inte räcker till.

– Har man beslutat sig för att inte avskaffa monarkin, utan behålla den, så följer den här typen av utgifter med statsskicket från tid till annan, säger han till Svenska Dagbladet.

Bertil Kjellberg (m), ledamot i finansutskottet, och Roger Tiefensee (c), ekonomisk-politisk talesman, är på samma linje.

Ulla Andersson, vänsterns ekonomisk-politiska talesman, är angelägen om att skattebetalarna inte ska skjuta till extrapengar om budgeten blir stram för kungahuset under nästa år.

– Jag tror inte att det är någon fattig familj, precis. De har ju en hel del skattemedel till sitt förfogande varje år, och jag tror nog att de klarar sig med de summor de faktiskt har fått genom åren, säger hon till Svenska Dagbladet.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!