- Foto: Salvatore Laporta/SCANPIX

Neapels maffiasopor ska värma svenska hem

Maffians sopöverskott fraktas till svenska fjärrvärmeanläggningar.


Underskott på svenska sopor

Till följd av finanskrisen har det uppstått en brist på industrisopor till fjärrvärmeanläggningar.

Nu löser man problemen genom att importera sopor, bland annat från Neapel.

Lösningen ses vara både en ekonomisk och miljömässig vinning.

Neapels maffia har kontrollen över sophanteringen i staden och avtalsoenighet har lett till enorma italienska sopberg.

Vilket i sin tur gjort att skräpet sprider ut sig och tar över gatorna. Lösningen på problemet? Att skicka avfallet till svenska fjärrvärmeanläggningar

– Vi kommer utan tvekan att importera från Neapel, säger Lars Bernhardsen, VD på Halmstad Energi och Miljö, till Nyheter24

Neapels maffia har i åratal tjänat pengar på att samla ihop avfall för att sedan låta enorma sopberg växa runt om i staden. Italien har i flera år kämpat med problemen, och nu kommit fram till att börja exportera.

– Rent krasst kan vi importera var som helst ifrån, bara det håller kvalitétsprövningen, förklarar Bernhardsen. Men jag tror inte att vi kommer köpa av maffian, dom är inte intresserade av att betala för miljön, dom vill tjäna pengar.

Underskott från svenska industrier

Weine WidqvistAvfall Sverige förklarar att Sverige redan i dag importerar avfall. Det beror på att finanskrisen ledde till ett investeringsutrymme, till följd av att det inte blev lika mycket avfall från svenska industrier som beräknat.

– Det kommer ta tid innan våra egna industrier repat sig. Vi kommer säkert behöva importera i sju år till, säger han till Nyheter24.

Hittills har importen främst kommit från Norge, och rört såväl industri- som hushållsavfall. Tyskt, finskt och holländskt avfall har också använts runt om i landet.

– Men det är viktigt att komma ihåg att det främst handlar om industriavfall, att importera hushållsavfall långväga ifrån går inte, det skulle hinna ruttna, förklarar Widqvist.

Ur miljösynpunkt är avfallsimporten en vinnande lösning. Lars Bernhardsen menar att för varje ton avfall man importerar så blir det ett halvt ton mindre koldioxidutsläpp.

– Det är en vinnande lösning, både ur ekonomiskt perspektiv och miljöperspektiv.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

1 timme sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

2 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

2 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

2 timmar sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.