På KTH:s hemsida välkomnas "Nollan".
På KTH:s hemsida välkomnas "Nollan". - Foto: Faksimil KTH

VIDEO: "Nollningen finns inte längre" - trots förra årets "kokainfilm"

UPPDATERAD. Terminsstart är lika med nollningsveckor. Men enligt skolans representanter förekommer det inga hån.


Nollningar som spårade ur

STOCKHOLM. De är kända för sina mottagningsveckor, som de själva vill kalla det.

Sittningar, lekar och teambuilding är ord som används i stället för fest, fylla och nollningsuppdrag, där det går ut på att göra bort sig så mycket som möjligt. Enligt Kungliga Tekniska högskolan - KTH - förekommer det ingen "nolling" eftersom de "för flera år sedan" spårade ur.

– Det är sjukt mycket hårdare regler och vi kallar det aldrig för nollning, säger Johanna Jarl, mottagningssamordnare KTH:s studentkår, till Nyheter24.

Men just KTH är kända för sin nollningsperiod och på en videofilm från förra årets veckor, får de nya studenterna leka "banktjänstemän". Nollningsuppdraget går ut på att samla in pengar till "behövande banktjänstemän" och efter det har det varit fritt fram att tolka uppdraget. Studenterna väljer då att beställa in champagne på Grand Hotell och sedan snorta "kokain" på ett hotellrum. Med på uppdraget finns det även ansvariga från KTH:s studentkår uppger Johanna Jarl.

Tycker du att de borde ha stoppat uppdraget?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tycker inte det var så himla farligt egentligen, säger Johanna Jarl till Nyheter24, efter hon har sett filmen.

Lena Edvardsson som är säkerhetsansvarig på KTH har inte sett filmen. Hon säger dock att hon inte tror de ansvariga var medvetna om vad de gjorde.

– För femton år sedan var det förskräckligt på KTH men det var femton år sedan. Man ska inte på något vis sätta KTH i dålig dager, säger Lena Edvardsson till Nyheter24.

Men om du säger att det var femton år sedan och så händer det här förra året. Vad är det som säger att det inte händer i år igen?

– Det är klart att det kan förkomma. Vi har tidigare haft nollningsuppdrag som har gått åt pipan med bombhot där man fick spärra av stan. De tyckte att nollningsuppdraget var fegt och ville göra något annat, säger Lena Edvardsson, till Nyheter24.

I "kokainvideon" från förra årets nollningsuppdrag dyker även en mer känd person upp i filmens slut. De snortande studenterna går nämligen fram till moderate riksdagsledamoten Anton Abele och tackar för festen på Grand Hotell med en vänlig kram.

Här kan du se kokainvideon:

Filmen är i efterhand borttagen av användaren.

/
/
/
KTH
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.