20-åringen måste ha fått sig en chock när han såg sig själv på TV3:s Efterlyst. Hiv-mannen hann nämligen överlämna sig själv till polisen innan det direktsända programmet var slut.
20-åringen måste ha fått sig en chock när han såg sig själv på TV3:s Efterlyst. Hiv-mannen hann nämligen överlämna sig själv till polisen innan det direktsända programmet var slut. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Hiv-man erkände under direktsändning: "Aldrig varit med om något liknande"

20-åringen hade oskyddat sex med flera kvinnor trots sin hiv-smitta. Nu är han gripen sedan han frivilligt överlämnat sig själv i samband med Efterlysts sändning på onsdagen.


Det här är HIV/AIDS

HIV är en förkortning av humant immunbristvirus.

Det rör sig om ett så kallat retrovirus av underfamiljen lentivirus, som angriper det mänskliga immunsystemet och slutligen kan leda till sjukdomens slutstadie - aids.

Har man väl nått slutstadiet är utgången oftast dödlig.

Cirka 33 miljoner människor världen över beräknas vara smittade, och viruset har sedan sitt utbrott skördat runt 30 miljoner människoliv. Omkring sjutusen beräknas smittas varje dag och mer än 5 700 dör varje dag i HIV-relaterade sjukdomar.

På många håll i världen bedrivs intensiv forskning som syftar till att ta fram ett vaccin mot HIV. Men problemen har hopat sig eftersom viruset muterar mycket snabbt.

Källa: Wikipedia

MALMÖ. Det var under onsdagskvällen som den 20-årige ”hiv-mannen” bestämde sig för att överlämna sig själv när hans ex-flickvän intervjuades om hans sjukdom i teve-programmet Efterlyst.

Detta innebär att 20-åringen på onsdagen blev den första att både hängas ut av Efterlyst samt överlämna sig till polisen – under en och samma direktsändning.

–  När det gäller att de lämnar in sig direkt under direktsändningen så har jag aldrig varit med om något liknande, säger Mikael Ekman, producent för Efterlyst, till Nyheter24 och tillägger:

– Det här är helt unikt sedan jag började jobba här 2007.

”Hela Sverige såg bild på honom”

I juli dömdes mannen till tvångsisolering efter att han haft oskyddat sex med flera kvinnor utan att berätta om viruset han bär på. Rätten ansåg även att det fanns en tydlig risk för att mannen skulle smitta fler personer.

Efter det försvann 20-åringen och höll sig undan tills han nu fick syn på sin före detta flickvän i direktsändning.

– Hela Sverige såg ju bild på honom så det är inte så konstigt, säger polisens pressinformatör, Anders Lindell, till Nyheter24 och fortsätter:

– Mitt i programmet lämnade han in sig. Flickvännen som smittats av mannen intervjuades också och hon vädjade till att han skulle lämna in sig. Sedan kunde han gripas i Kritiansstad kl 22.

”Olika nyanser av helvetet”

Hiv-mannen har nu omhändertagits av myndigheterna enligt smittskyddslagen.

Detta mycket tack vare Efterlyst, som berättar att publicering av övervakningsbilder är den bästa metoden att fånga skurkar på rymmen.

– Generellt när man visar övervakningsbilder så plockar polisen ungefär 8 av 10 på en vecka. Och det är riktigt bra siffror, som inte skulle vara möjliga utan våra fantastiska tittare, berättar teve-producenten.

Finns det något speciellt typ av brott som ni, statistiskt sett, bekämpar bättre än andra?

– Det finns ju olika nyanser även i helvetet.

– Men allting handlar ju om bevisläget. Man prioriterar brott mot personer och inte materiella skador, säger Mikael Ekman, till Nyheter24.

Hur många personer som har haft oskyddat sex med 20-åringen efter att han diagnostiserats är ännu oklart.

/
/
/
HIV
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.