Många tuffa frågor väntar Åkesson när SD samlas för landsdagarna.
Många tuffa frågor väntar Åkesson när SD samlas för landsdagarna.

Jättekonflikter väntar på Sverigedemokraternas landsdagar

Ordet "nationalistiskt" parti kanske ska raderas. Många upprörda.


STOCKHOLM. I slutet av november i år är det på nytt dags för Sverigedemokraternas landsdagar och partiet, som redan mött högljudd intern kritik om toppstyrningen från partiledningens sida, försöker nu få till stånd ytterligare maktförskjutning från lokala företrädare till partiets redan mäktigaste. De som redan fått förtroendet ska alltså kunna styra i än större utsträckning. I den stadgeremiss som partisekreterare Björn Söder skickat till de lokala distrikten finns bland annat förslag att nomineringarna till landsdagar och distriktsårsmöten enbart ska presenteras separat om de har stöd från delar av valberedningen, att endast valda ombud har motionsrätt på distriktsårsmöten och att partiet på andra sätt förändras till att bli mer likt etablissemangspartierna man har för vana att kritisera.

Frilansjournalisten Annika Hamrud har skrivit boken "Svensk, svenskare..." om Sverigedemokraterna tillsammans med Elisabet Qvarford och har goda kunskaper om partiet. Hon tror att det kommer bli stökigt under landsdagarna.

- Som jag uppfattar det har det legat i luften redan sen tidigare. Jag tror det kommer bli jättestora konflikter men jag tror inte att ledningen är särskilt orolig för det, säger hon till Nyheter24.

"Vill sköta diskussionerna internt"

Att partiet blir mer likt Socialdemokraterna och Moderaterna är kontroversiellt i en organisation som försökt ge intryck av att skilja ut sig och stå vid sidan om. Dessutom vill partiledningen inte gå med på att sänka lokalavdelningarnas serviceavgift till partiet, trots att många har svårt att betala den.

- Jag tror att avdelningarna trodde de skulle få slippa betala in så en stor del av sitt stöd. De trodde det skulle avskaffas. Det fanns väldigt mycket pengar i valfonden och en tredjedel av alla kommunala bidrag användes till att komma in i riksdagen länge, trots att de nu får alla statliga pengar och bidrag ovanpå, säger Annika Hamrud.

Ronny Karlsson, distriktsordförande i Krokom och en del av Sverigedemokraternas valberedning, säger att det här är en diskussion som han vill föra internt i stället för via medierna.

- Det är inte så intressant för oss att kommentera det här där på Nyheter24, säger Karlsson.

Nationalismen försvinner?

En av de verkliga stridsfrågorna under landsdagarna riskerar att blir den om ordet ”nationalism”.

I ett utkast till ett nytt principprogram kallas nämligen SD för ett socialkonservativt parti. Ordet nationalistiskt har försvunnit. En tendens som först märktes i partiledaren Jimmie Åkessons tal i Almedalen. Frånvaron av ordet i det nya principprogrammet har väckt raseri hos medlemmar och fått flera sverigedemokrater att signera ett upprop till Jimmie Åkesson och partiledningen.

Där kräver man att ordet nationalistiskt måste finnas med i beskrivningen av partiet. ”Om detta inte sker blir det omöjligt för oss att stödja ett nytt principprogram” skriver man i uppropet.

SD:s pressekreterare Martin Kinnunen förnekar dock att uppropet, som Nyheter24 tagit del av, nått honom.

- Jag känner inte till något sånt upprop. Jag har inte tagit del av något sånt, säger han till Nyheter24.

Journalisten Annika Hamrud menar att en strykning av ordet nationalism vore både förvånande och logisk.

- Det är helt otroligt. Hur långt är man beredd att gå i att byta ut sina termer? Man har hållit på med ompaketeringen, som man själv kallar det, väldigt länge och den har varit väldigt framgångsrik, säger Hamrud och fortsätter:

- Men både Linus Bylund och Erik Almqvist är ju övertygade nationalister och pratar mycket om den ideologin. Men på något sätt är det som Bylund sagt att begreppet är belastande, och de gör sig av med alla belastade begrepp. Nu använder de inte ras längre, och inte etnicitet heller utan kultur.

Hur allvarlig är splittringen inom Sverigedemokraterna?

- Klyftan kommer att växa och det är mycket möjligt att de splittras. Lokala partier som anslöt sig kan återigen bli lokala partier, men det är inte säkert att ledningen tycker det är ett större problem för all deras politik är rikspolitik, konstaterar Annika Hamrud.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.