1 av 2
Jimmie Åkesson planerar att byta ut delar av sin ledning.
2 av 2
Jimmie Åkesson planerar att byta ut delar av sin ledning.

Många kan petas när SD möblerar om i partiledningen

Enligt uppgifter till Nyheter24 kan flera tvingas lämna partiets ledarskikt.


SD:s partistyrelse vald på landsdagarna 2009:

Jimmie Åkesson, partiordförande
Jonas Åkerlund, vice partiordförande
Carina Herrstedt, andre vice partiordförande
Björn Söder, partisekreterare
Per Björklund, partikassör och ekonomichef
Mattias Karlsson, ledamot
Richard Jomshof, ledamot
Lars Isovaara, ledamot
Tony Wiklander, ledamot
Sven-Olof Sällström, ledamot
David Lång, ledamot
Anna Hagwell, ledamot
Gustav Kasselstrand, SDU-representant
Johnny Skalin, suppleant
Stellan Bojerud, suppleant
Per-Arne Wahlberg, suppleant

Källa: Sverigedemokraterna.se

STOCKHOLM. När riksdagen samlas i september och under landsdagarna i november kan Sverigedemokraterna komma att genomgå stora förändringar.

Delar av partistyrelsen, utanför den innersta kärngruppen, kommer att petas.

Något som väntas leda till visst missnöje. För Julia Kronlid, som tippats vara ett av favoritnamnen att lyftas in i partistyrelsen, uppges dock maken David Kronlids avhopp från SD ligga henne till last i diskussionerna om vem som ska väljas in i partistyrelsen.

Själv säger hon dock att ingen än så länge sagt till henne att det skulle vara ett hinder eller ens ett problem.

- Inte som jag märkt i alla fall. Jag har blivit nominerad till partistyrelsen och jag har tackat ja, sen kommer ju valberedningen med ett förslag och det är inte offentligt, säger hon till Nyheter24.

Om hon blir vald återstår därmed att se.

Petzäll kan petas ur ledningen

Uppgifter till Nyheter24 gör också gällande att kontroversielle William Petzäll hänger löst och kan komma att petas ur partiledningen. Man ska till och med ha försökt förmå honom att avsäga sig sin riksdagsplats till förmån för Markus Weichel.

Weichel säger dock att han inte hört något om att han skulle vara nära att lyftas in i riksdagen under hösten.

- De kommer ta kontakt med mig om det skulle vara aktuellt. Vi får se, jag vet inte, säger han till Nyheter24 och säger att uppgifterna om att Petzäll skulle lämna riksdagen lika gärna kan vara elakt skvaller:

- Jag tror inte det ligger något i det, är det så hör de av sig och det har de inte gjort ännu.

Är du redo om riksdagen kallar?

- Skulle nån hoppa av är Stellan Bojerud först, och jag är andra ersättare, men han är ju sjuk nu så i praktiken är jag ju näst på tur, säger Weichel till Nyheter24.

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen säger att han inte i nuläget vill kommentera om Petzäll ska lämna riksdagen.

Johnny Skalin, ekonomiskpolitisk talesperson, kan vara nära att petas även han. Detta då han anses vara alltför frånvarande i riksdagsarbetet och dessutom inte längre har ledningens förtroende att föra fram den ekonomiska politiken. Trots att han inom partiet är den avgjort skickligaste på området anses han inte retoriskt kunna svara upp mot övriga partiers representanter i debatten. Enligt Nyheter24:s källor kan Erik Almqvist därför ersätta Skalin i finansutskottet.

SD lägger locket på

Martin Kinnunen vill inte kommentera heller den uppgiften i nuläget

- Beslut om förändringar vad gäller talespersoner i riksdagsgruppen förs men inget är klart ännu så det finns inga kommentar att ge, säger han till Nyheter24.

Skalin själv svarar nästan identiskt på frågan.

- Förändringar kommer det fattas beslut om i riksdagsgruppen, oavsett vem som byter plats med vem. Det offentliggörs sedan och jag har ingen anledning att varken bekräfta eller dementera i nuläget, säger han till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stämmer tobaksjätte för vitt snusberoende

Så många regioner har krigsplacerat läkare

Alla Sveriges regioner utom fem har krigsplacerat läkare, visar en kartläggning som tidningen Sjukhusläkaren gjort. Hur många läkare det rör sig om är hemligstämplat.

Kvinna i 40-årsåldern död – blev påkörd av tåg

En kvinna i 40-årsåldern avled på onsdagskvällen efter att ha blivit påkörd av ett tåg vid järnvägsstationen i Frövi norr om Örebro, skriver Nerikes Allehanda.

FI utreder misstänkt nakenblankning

Finansinspektionen (FI) misstänker att det nederländska handelsbolaget Market Wizard BV har brutit mot marknadsregler som förbjuder så kallad nakenblankning. En undersökning har inletts, skriver FI i ett pressmeddelande.

Man hittad död – polisen misstänker mord

En man i 30-årsåldern hittades på onsdagen död utomhus i ett område i Katrineholm. Omständigheterna gör att händelsen utreds som ett misstänkt mord, uppger polisen.

Putin: F-16-plan kan attackeras i andra länder

F-16-plan som är tänkta att används av Ukraina mot Ryssland kan attackeras av ryska styrkor, även om de står vid Natos flygbaser i andra länder. Det säger Rysslands president Vladimir Putin enligt den statliga nyhetsbyrån Tass, rapporterar internationella medier.