En utbränd bil på Litteraturgatan i Backa i Göteborg i början på april. Enligt polisens ledningscentral i Västra Götaland drar maskerade ungdomar runt i Hisings Backa och antänder bilar.
1 av 5
En utbränd bil på Litteraturgatan i Backa i Göteborg i början på april. Enligt polisens ledningscentral i Västra Götaland drar maskerade ungdomar runt i Hisings Backa och antänder bilar. - Foto: Björn Larsson Rosvall /SCANPIX
Polisen undersöker en vit BMW med trasig bakruta på Nettos parkering vid Backa Kyrkogata efter en skottlossning i slutet på augusti.
2 av 5
Polisen undersöker en vit BMW med trasig bakruta på Nettos parkering vid Backa Kyrkogata efter en skottlossning i slutet på augusti. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
En person fördes till sjukhus efter ett larm om skottlossning i stadsdelen Backa den 11 maj. Personen som skjuts har en ledande position inom Bandidos.
3 av 5
En person fördes till sjukhus efter ett larm om skottlossning i stadsdelen Backa den 11 maj. Personen som skjuts har en ledande position inom Bandidos. - Foto: ADAM IHSE / EXPONERA
Polismästare Lars Klevensparr på en presskonferens i samband med oroligheterna i Backa den 8 augusti.
4 av 5
Polismästare Lars Klevensparr på en presskonferens i samband med oroligheterna i Backa den 8 augusti. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX
Det här är flygplanet som utsattes för ett värdetransportrån på Landvetter den 7 mars 2006.  Planet, stod kvar på plattan pga av en misstänkt bomb som rånarna lämnade.
5 av 5
Det här är flygplanet som utsattes för ett värdetransportrån på Landvetter den 7 mars 2006. Planet, stod kvar på plattan pga av en misstänkt bomb som rånarna lämnade. - Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX

Polisen: "Frigivning av Backagängets ledare bakom oroligheterna"

Landvetterrånare pekas ut som Backagängets ledare. Sedan han släpptes ut ur fängelset i våras har polisen sett att situationen i Backa har blivit värre.– Det finns gamla oförätter och det blir en annan rangordning när han kommer ut, säger Lars Klevensparr, polismästare.


Landvetterrånet 7 mars 2006

När rånarna slog till mot flygplanet som fraktade pengarna visste de precis vart de skulle och vad de skulle ta inne på Landvetters flygplats. Rånarna tog sig in genom att forcera en grind mellan en parkeringsplats och flygplatsområdet.

Efter att rånarna hade tagit de 7,8 miljoner kronorna i byte lämnade de en aluminiumväska med antenn och polisen misstänkte att det var en bomb och det medförde att utrikeshallen utrymdes. Utrikestrafiken stoppades och inrikestrafiken fick förseningar.

Rånet har i efterhand beskrivit som nästan genant enkelt för rånarna att genomföra. Strax före rånarna slog till hade de placerat ut fotanglar på riksväg 40 vid Landvetter för att underlätta flykten. Trots den militära precisionen gjorde rånarna flera misstag. En av flyktbilarna hyrdes i korrekt namn och en spejare som befann sig på flygplatsens utrikesterminal under rånet hade löst en biljett i eget namn.

De 7,8 miljonerna som rånarna kom över hittades aldrig. Polisen misstänkte dock att bytet ska ha körts till Bandidos lokal i Helsingborg.

GÖTEBORG. Sedan i våras har Nyheter24 kontinuerligt rapporterat om oroligheterna i Backa.

Bilbränderna, skottlossningen och stenkastningen har eskalerat under sommaren i den redan utsatta stadsdelen.

Och när en man i 30-årsåldern i slutet på augusti skottskades nådde oroligheterna sitt klimax och polisen valde att sätta in en specialkommendering.

I onsdagens Uppdrag Granskning sändes ett reportage från Backa som gav bilden av rasmotsättningar, bristande tilltro till polisen, urspårade tonåringar och en nästan slumpmässig våldsspiral.

Men nu kan Nyheter24 avslöja att anledningen till att upploppen och skottlossningen trappats upp huvudsakligen är en annan.

I våras frigavs Backagängets ledare efter att ha suttit av två tredjedelar av ett sjuårigt fängelsestraff för sin inblandning i det uppmärksammade Landvetterrånet i mars 2006.

Från fängelset gick den tidigare tungt kriminelle mannen direkt tillbaka till sina gamla kompisar i Backagänget och det var där och då som det enligt polisen spårade ur.

– Vi har koll på honom och det var väntat att andra skulle ta sig dit då. Det är gamla oförätter, det blir en annan rangordning. Det blir oroligt och det skjuts. Man kanske ska hämnas tillbaka, säger Lars Klevensparr, polismästare Göteborg, säger till Nyheter24.

Så ni märkte att det blev värre när han släpptes?

– Ja, det märktes omedelbart. Det märks till och med innan. När en kraftfull person kommer ökar aktiviteten, säger Lars Klevensparr till Nyheter24.

Kopplingen mellan sommarens oroligheter i Backa och deras nyligen frisläppta ledare går dock ännu längre tillbaka i tiden. När Backagängets ledare dömdes för värderånet på Landvetter 2006 pekade polisen ut de övriga rånarna som medlemmar i Bandidos. Bytet från rånet blev på 7,8 miljoner. Pengar som polisen aldrig hittade.

Det är därför extra intressant att polismästare Lars Klevensparr pekar ut gamla oförätter och skulder som orsaken till oroligheterna.

När Nyheter24 i mitten på maj rapporterade om att en 37-årig man med kopplingar till Bandidos skjutits ned på Hisings-Backa spekulerades det i att Bandidos och Backagänget låg i konflikt med varandra. Mannen ska nämligen ha haft en betydande roll inom MC-gänget.

Finns det kopplingar mellan oroligheterna i Backa och skottlossningen mellan Bandidos och Backagänget?

– Det vill jag inte kommentera. Där har jag inget att tillföra, säger Lars Klevensparr och fortsätter:

– Det är rätt spår du är inne på men jag kan inte uttrycka det. Det är inte bra. Jag är ledsen men som läget är kan jag inte göra det.

Lars Klevensparr konstaterar sen att det ofta är svårt också för polisen att vara helt säker på varför våldet plötsligt börjar eskalera i en kriminell konflikt.

– Ibland begriper inte ens vi oss på detta. Det kan vara en bagatell - någon som sagt något till någon. Det kan vara oförätter och skulder och då är det inte långt till att man tar till vapen. I den världen har vi förstått att det inte är så speciellt mycket som krävs för det. Det behöver inte vara det klassiska att man ska hämnas för en skuld eller penningtransaktioner. Men det kan ju vara så, säger Lars Klevensparr, till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.

Kommer USA att förbjuda Tiktok?

Sälj eller försvinn. Det är budskapet från amerikanskt håll när Tiktok ska upp i senaten. Men vad handlar bråket om den "kinesiska" appen egentligen om?