- Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Nämndeman skriver för nazistsajt

Sanna Hill, 20, sitter som nämndeman i Södertälje tingsrätt samtidigt som hon skriver krönikor för en nazistisk hemsida.


Under gårdagen skrev Sveriges Radio att Sanna Hill som är nämndeman i Södertälje tingsrätt även skriver för öppet nazistiska Svenska motståndsrörelsen (SMR) samt är ersättare för högerextrema Nationaldemokraterna. SMR är en militant nazistisk organisation och flera av deras anhängare är dömda för hatbrott.

Sanna Hill publicerade nyligen en uppmärksammad krönika på SMR-sajten Patriot.nu om de vitas situation i Sydafrika. Hills lämplighet som nämndeman ifrågasattes men Katarina Wingqvist Ekholm, lagman vid Södertälje tingsrätt ser inga problem med Hills åtaganden utanför rättsalen.

– Det förhållandet att du har en viss politisk uppfattning som du dessutom har blivit invald i det kommunala finrummet för, det kan jag inte göra något åt och ska inte göra något åt heller. Och så länge man håller sig inom de ramar som gäller för arbetet i domstol så kan jag inte se att det är något problem med neutralitetsprincipen, säger Wingqvist Ekholm till Radio Stockholm.

Inte heller Sanna Hill ser något trovärdighetsproblem. Hon är glad för att SMR ville ta in hennes krönika och för att den sprids.

- Jag ser inte varför jag skulle ha större problem att vara objektiv än till exempel en vänsterpartist eller kommunist eller moderat har. Det kan jag inte alls se. Vi lämnar partiböckerna utanför när vi går in i tingsrättsalen och då agerar vi som nämndemän, säger hon till Sveriges Radio.

Sanna Hill vill inte svara på om hon delar SMR:s nazistiska åsikter då hon anser att frågan saknar relevans.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.

Börsen öppnar nedåt

Stockholmsbörsen inleder skärtorsdagens handel svagt nedåt. OMXS-index har efter fem minuter backat 0,1 procent.

Stort kärnkraftverk tar steg mot återaktivering

Den japanska kärnkraftsoperatören Tepco har begärt tillstånd för att börja lasta kärnbränsle vid kärnkraftverket i Kashiwazaki-Kariwa i ett steg mot en eventuell återaktivering, rapporterar internationella medier.

Kina slopar strafftullar på australiskt vin

Kina slopar strafftullar på australiska viner, enligt Kinas handelsdepartement. Beslutet är en följd av att de två länderna börjat närma sig varandra i det utdragna handelsbråk som präglat relationen i flera år.