Polisen slår till mot ett flerbostadshus i februari 2009 efter att de har fått in rapporter om skottlossning.
1 av 2
Polisen slår till mot ett flerbostadshus i februari 2009 efter att de har fått in rapporter om skottlossning. - Foto: Björn Lindgren / SCANPIX /
Här är områdena som Brottsförebyggnade rådet har undersökt.
2 av 2
Här är områdena som Brottsförebyggnade rådet har undersökt. - Foto: SCB/Tidskriften Välfärd

Sveriges farligaste städer - Landskrona sticker ut

NYHETER24 REPORTAGE DEL2. Vilken är Sveriges farligaste stad? Storstäderna toppar medan en hårt utsatt stadsdel sticker ut.


Topp 10

Här presenteras den första delen av Sveriges tio farligaste städer. I den första kolumnen syns antalet anmälda brott. I den andra återfinns antal brott per 100 000 av medelfolk- av medelfolkmängden.

1. Stockholm  176 328    21 035
2. Hofors            1 970    20 088
3. Malmö          61 350    20 696
4. Göteborg      94 364    18 483
5. Sigtuna           7 477    18 879
6. Burlöv             2 902    17 477
7. Helsingborg 22 384     17 383
8. Landskrona     7 063    17 030
9. Fagersta          1 960    15 876
10. Västerås      20 933     15 328

Källa: BRÅ

 

Läs också de två tidigare artiklarna i Nyheter24:s kartläggning av de farligaste städerna i Sverige.  

DEL 1. "Malmös granne - sjätte farligast i Sverige"

DEL 2. Landskrona sticker ut

StockholmGöteborg och Malmö. Sveriges tre största städer kommer sannolikt alltid att vara de farligaste att leva och bo i. År efter år toppar de statistiken över anmälda brott och 2010 var inget undantag.

Varje storstad har områden eller förorter som i allmänhetens ögon klassas som farliga på ett eller annat sätt.

Malmö har Rosengård där ungdomarna så sent som i tisdags sköt på varandra.

Göteborg har "Backagänget" som legat i krig med MC-gänget Bandidos sedan i våras och därmed satt skräck i stadsdelen. Och Stockholm med de lite hårdare förorterna Skärholmen, Rågsved och Vårby där många brott anmäls.

Men om man ser till brottsstatistiken från 2008-2010 är det ett annat område i en annan stad som dominerar fullständigt. Och nu kan Nyheter24 avslöja att ett av Sveriges mest ökända gäng vill in i den redan utsatta staden.

– Vi har fått signaler om att Black Cobra vill etablera sig här, säger Mats Persson, säkerhetschef Landskrona stad, till Nyheter24.

Centrum och Öster värst

Det kriminella gänget har på olika sätt försökt att få fotfäste i Landskrona den senaste tiden. Men trots att gänget ger staden huvudbry är det enligt Mats Persson varken Black Cobra eller något annat gäng som gör att statistiken är dålig.

Det är i stället den totala brottsligheten i stadsdelarna Centrum och Öster som toppar Brottsförebyggande rådets (BRÅ) lista. Totalt har BRÅ tittat närmare på 38 subjektivt utvalda områden i Sverige.

– Man kan inte tömma en stad på poliser som man gjorde på 90-talet, då blir det konsekvenser. En bit in på 2000-talet fanns det inte mer än 15 poliser i yttre tjänst i en relativt stor stad med runt 40 000 invånare. I dag är vi drygt 40 poliser i yttre tjänst. Det är lätt att få en dålig stämpel som stad och nu håller vi på att tvätta bort den, säger Anders Enqvist, polisinspektör med brottsförebyggande uppgifter, till Nyheter24.

I Landskronas fall har de störst problem med knarket och misshandeln. Kollar man på statistiken ligger staden också näst högst upp av de undersökta områdena vad gäller stölder och inbrott.

– När det gäller våldsbrottsligheten är det mesta nöjesrelaterat på fredagar och lördagar där vi arbetar mycket med krogarna då alkoholen är med i våldsbilden, säger Mats Persson.

Ett högt utanförskap

Bakgrunden till att BRÅ har tagit fram den unika statistiken är att 21 kommuner i Sverige har tecknat ett lokalt utvecklingsavtal för någon eller några av sina stadsdelar som har ett högt utanförskap.

– Visst valde vi att vara med själva men vi var lite kritiska till hur den statistiken var sammanställd. Centrum och Öster är en stadskärna och flertalet av de övriga områdena är ju bostadsområden långt utanför stan. Mycket av problemen här är centrumrelaterat men självklart signalerar det att vi måste jobba med det här, säger Mats Persson.

Centrum och Öster slår alltså områden som har en betydligt starkare mytbild av brottslighet. Kollar man på den kanske mest omtalade stadsdelen de senaste åren - Rosengård - ligger det området först på 23:e plats.

– Malmö och Helsingborg påverkar oss väldigt mycket tror jag. Närheten till Köpenhamn är relaterad till narkotikabrottsligheten. Sedan har vi en väldigt aktiv ungdoms- och narkotikagrupp som gör att statistiken är hög, säger Anders Enqvist.

Tar man hela Landskrona som stad ligger de på plats åtta av Sveriges brottsligaste städer med 7 063 anmälda brott 2010, vilket i sin tur blir 17 030 brott per 100 000 av medelfolk- av medelfolkmängden (som BRÅ använder sig av för att jämföra städer mot varandra).

Många lediga hyresrätter i Centrum

Framför sig har man förutom BurlövHofors, Göteborg, Malmö och Stockholm även Helsingborg samt Sigtuna där statistiken dras upp av att mycket folk passerar - via flygplatsen Arlanda - genom staden dagligen.

– Om man tittar på stadskärnan skiljer sig Landskrona från många andra städer. Det är väldigt många hyresrätter och lediga lägenheter. Det har i sin tur renderat i att när det har varit svårt att få tag på lägenheter i Malmö, Lund och det stråket vi ligger i, så har vi fått hit fler brottsaktiva, säger Mats Persson och fortsätter:

– Sedan har Landskrona haft ett bekymmer från 90-talet när staden utarmades på service och poliser och det avspeglar sig i statistiken som har sprungit iväg. Vi hade toppen mellan 2000 och 2006 då var det ännu mer bekymmer.

Hur ser arbetslösheten ut i staden?

– Vi har förhållandevis hög arbetslöshet men jag vågar inte dra kopplingen brottslighet kontra arbetslöshet, säger Mats Persson.

För att motverka och få ner brottsligheten anordnar kommunen tre till fyra så kallade trygghetsvandringar per år. I tisdags var det gamla miljonprogramområdet Karlslunds tur.

– Här kan vi göra mer och göra det ännu tryggare. Vi har betat av område för område och även om det inte har hänt något nu den senaste tiden så var det här man hörde att någon sköt i luften i våras, säger Mats Persson.

Skottlossningen som säkerhetschefen syftar på ägde rum i slutet av mars. Efter det vände man blickarna västerut för att kolla på möjligheterna till att använda sig av den danska Gellerupsmodellen för att förebygga brott. Kärnan i modellen är ett samhällscenter där polis och medborgare träffas och enligt Mats Persson kommer man starta den 1 oktober.

Om man jämför med Landskrona 2011 med Landskrona år 2008, så har det skett en stor förändring. Polisen Anders Enqvist beskriver läget för snart tre år sedan som prekärt med mycket brottslighet.

– Om man kollar på om sådant som berör, som till exempel butiksrån, så låg vi på över 20 stycken 2008. I år har vi "bara" haft fyra och det är stor skillnad, säger Anders Enqvist, till Nyheter24.

 

/
Hot
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

1 timme sedan
Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.