Gudrun Schyman avgick som Vänsterpartiets partiledare, 26 januari 2003.
Gudrun Schyman avgick som Vänsterpartiets partiledare, 26 januari 2003. - Foto: SCANPIX / Pontus Lundahl

Politiska skandaler vi minns - Schymans skattefusk

Nyheter24:s skandalföljetong fortsätter. Följ med oss bland politikens mörkaste och skummaste hörn.


SKANDALER VI MINNS

Varje vecka tar Nyheter24 upp en politisk skandal i ljuset. Allt från det knasiga och klantiga via det korrupta, äckliga och fula till det som har förändrat världen.

Politiska skandaler? Att välja ut en politisk skandal är som att gå in i Norrlands skogar och bestämma sig för vilket träd man ska klättra upp i. Skogen av mörkläggningar, lögner, mord, prostitution, droger och pengar är för stor för att kartlägga. Vi på Nyheter24 har dock bestämt oss. Denna gång minns vi Gudrund Schymans skattefusk.

I början på 2003 uppdagades vad som skulle kosta Gudrun Schyman hennes post som partiledare för Vänsterpartiet.

Hennes framgångar som partiledare ökade stödet markant för Vänsterpartiet, men det skulle inte betyda något när det avslöjades att hon fuskat med skatten.

Det kom fram att Schyman begärde avdrag i skattedeklarationen för kostnader som hon själv inte betalat.

För taxeringsåret 2002 begärde Schyman ett avdrag på sammanlagt 120 000 kronor, vilket Skattemyndigheten inte godkände. Bland annat begärde hon ett avdrag på 12 000 kronor för en glöggfest som ägt rum i december 2001 och ett avdrag på 12 800 kronor för inrikesresor. Vad Schyman undanhöll var att Riksdagen betalat för dessa resor. Dessutom begärde hon ett avdrag på 13 700 kronor och ett på 8 800 kronor för hyrbilar respektive taxiresor. Även dessa kostnader hade Riksdagen stått för.

Utöver detta ville Schyman ha ett avdrag på hela 56 000 kronor, för vilka hon rest utomlands. Dessa kostnader hade dock Vänsterpartiet betalat. För vissa utlandsresor hade hon uppget felaktiga belopp eller saknade tillräcklig dokumentation. För en resa till Australien uppgav hon 13 000 kronor mer än vad resan egentligen kostade.

I slutet av 2003 godtog Schyman ett strafföreläggande på 50 dagsböter. Detta innebar i praktiken att hon erkände skattebrott. Åklagaren i fallet, Gösta Ivarsson, sa att "Femtio dagsböter tyder på att det är ett kvalificerat bötesbrott".

Redan tidigare, i januari 2003 hade situationen blivit ohållbar och Schyman avgick då som partiledare för Vänsterpartiet. Själv sade Schyman "Jag tror att jag hade kunnat återupprätta förtroendet för partiet, men för det behövdes ett hundraprocentigt stöd från medlemmarna. Och det hade jag inte".

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Växjö

"Två personbilar kolliderar i rondellen på Söderleden.", skriver polisen på sin hemsida.