- Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Ingen ansvarar om Petzäll återfaller

Svagt skyddsnät för missbrukande riksdagsledamöter.


Turerna kring Petzäll

Natten till söndagen den 6 februari 2011 grips William Petzäll för fylleri i samband med en fest i en lägenhet i Trelleborg.

Enligt polisen ska han ha varit påverkad av både alkohol och tabletter. William Petzäll menar att tabletterna ska ha varit blodtrycksmedicin.

Han väljer därefter att ta en timeout från sitt arbete i riksdagen för att vårdas på ett behandlingshem.

Den 25 mars återvänder William Petzäll till riksdagen och fortsätter med sitt arbete. Under sommaren faller han dock tillbaka till missbruket och efter Almedalsveckan ska ingen inom partiet ha träffat honom menar Erik Almqvist i en intervju med Nyheter24.

Den 26 september väljer William Petzäll att hoppa av partiet men stanna kvar i riksdagen som politisk vilde.

Den 17 oktober omhändertas Petzäll enligt lagen om vård av missbrukare (LVM).

William Petzäll har efter han petades från Sverigedemokraterna hotat med att avslöja allt om SD.

Den 25 oktober skrev någon som hade kapat Petzälls konto på twitter att ledande Sverigedemokrater ligger bakom den nya sajten Avpixlat.

Hackaren fortsatte sedan med att lägga ut hashkoder och mejladresser till kända journalister från Aftonbladet och Expressen.

Den 4 november är William Petzäll återigen en fri man och mer motiverad än någonsin.

Den 15 november skriver William Petzäll om "några klargöranden" på hans nya blogg.

Den 21 mars kommer nyheten om att William Petzäll åtalas för narkotikabrott. Till Nyheter24 säger han att han förnekar brott.

Den 9 maj ställdes William Petzäll inför rätta. Den 14 maj kom domen.

När avhoppade Sverigedemokraten William Petzäll nu återvänder till riksdagen efter sin tid på behandlingshem gör han det som politisk vilde. Hans plats som suppleant i 15 utskott för Sverigedemokraterna kommer att tas ifrån honom av partiet och hans uppdrag kommer i princip att begränsas till att medverka vid voteringar. Men SD kan som bekant inte få bort honom från riksdagen.

Vad som händer om William Petzäll återfaller i missbruk är dock mer oklart. Skulle han, helt hypotetiskt, dömas för narkotikabrott finns dock risk att han kastas ut ur riksdagen. Men helt klart är det inte.

- En ledamot kan bara skiljas från sin riksdagsplats om han begår ett brott och då är det domstolen som tar upp frågan i samband med domen, de kan då avsätta ledamoten från uppdraget om ledamoten gjort sig uppenbart olämplig att inneha riksdagsuppdrag, säger Per Persson vid riksdagens kammarkansli till Nyheter24 och fortsätter:

- Praxis har varit att det ska vara ett ganska allvarligt brott och som kan ge fängelse i mer än  två år.

Hur många gånger har något liknande inträffat?

- I modern tid har det förekommit i två fall att domstol skiljt en riksdagsledamot från uppdraget. Dels var det 1996 när en moderat ledamot dömdes för grovt bedrägeri och sen också i början på 2000-talet när en annan moderat dömdes för bland annat misshandel och domstolarna dömde att han också skulle skiljas från sitt uppdrag som riksdagsledamot, säger Per Persson till Nyheter24.

I vanliga fall brukar en arbetsgivare ha skyldighet att hjälpa en missbrukare. Men riksdagen är ingen vanlig arbetsplats. Skulle William Petzäll återfalla i missbruk, utan sitt partiet i och sin partigrupp i ryggen, är det därför inte lika självklart att han skulle få hjälp.

Till P1 Morgon säger riksdagsdirektör Katrin Flossing att riksdagen inte har någon beslutsrätt över ledamöterna.

- Däremot har riksdagsledamöter samma rätt till sjukvårdsförmåner som anställda och det innebär till exempel att företagshälsovården står till deras förfogande och det finns också möjligheter att besluta om rehabiliteringsinsatser om det finns särskilda skäl som det heter, säger hon och fortsätter:

- När det gäller den sociala och psykiska arbetsmiljön, då är det närmast partigruppen och gruppkanslierna.

Något som Petzäll alltså inte längre har.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!