Nu har åklagarmyndigheten inlett en förundersökning mot Håkan Juholt.
Nu har åklagarmyndigheten inlett en förundersökning mot Håkan Juholt. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Förundersökning har inletts mot Juholt

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att de påbörjat en förundersökning mot S-ledaren Håkan Juholt om misstänkt bedrägeribrott.


Åklagarmyndigheten har nu inlett en förundersökning mot Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt. I ett pressmeddelande går Åklagarmyndigheten ut och bekräftar att en förundersökning har inletts om misstänkt bedrägeribrott.

Ärendet har överlämnats till Riksenheten för polismål.

Med anledning av veckans medieuppgifter om Håkan Juholts bostadsbidrag beslutade chefsåklagare Alf Johansson i fredags att samla in fakta för att se om det fanns anledning att inleda en förundersökning om misstänkt brott. I fredags inkom även en polisanmälan till bedrägeriroteln vid Stockholmspolisen.

– Efter att ha tagit del av polisanmälan och andra faktauppgifter har jag kommit fram till att inte rör sig om misstanke om brott som primärt tillhör verksamhetsområdet för Riksenheten mot korruption. Jag har därför tagit över polisens förundersökning och överlämnat den till Riksenheten för polismål. Enligt vårt interna regelverk ska de handlägga alla misstankar om brott av riksdagsmän utom korruptionsbrott, säger chefsåklagare Alf Johansson.

Håkan Juholt säger i ett pressmeddelande att han välkomnar förundersökningen och kommer att samarbeta fullt ut.

– Det är viktigt med en grundlig utredning. Jag har gjort fel som inte satte mig in i de regler som gäller för riksdagsledamöters boende. Jag ber åter om ursäkt för det. Jag vill understryka att jag inte tagit ut för mycket i ersättning avsiktligt, säger Juholt.

Åklagaren som ska hantera ärendet blir Björn Ericson, överåklagare och chef för Riksenheten för polismål.

- Nu rubriceras det som bedrägeribrott men vi har en skyldighet att titta förutsättningslöst på materialet och se om det också kan ha begåtts något annat brott, säger Björn Ericson till Expressen.

Det var i slutet på förra veckan som Aftonbladet avslöjade att Håkan Juholt tagit emot stora summor i hyresbidrag från riksdagen utan att ha rätt till det. Pengar som Juholt lovat att ta tillbaka samtidigt som han hävdar att han alltid trott att hans agerande varit korrekt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Norsk räktrålare drog upp död kropp

Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.

Miljöpartiet KU-anmäler Bohlin

1 timme sedan
Miljöpartiet KU-anmäler ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M). Detta efter hans agerande i samband med att en anställd avskedades från Energimyndigheten.

Storm slår hårt mot Ukrainas sköra elsystem

1 timme sedan
Tiotusentals människor är utan ström i Ukraina sedan starka stormvindar och skyfall lett till ytterligare skador på landets energiinfrastruktur.