Trots att vissa ledamöter inte vill lämna några motioner har de fullkomligen flödat in till riksdagen även detta år.
1 av 3
Trots att vissa ledamöter inte vill lämna några motioner har de fullkomligen flödat in till riksdagen även detta år. - Foto: Robert Henriksson / SvD / SCANPIX
Störs du också av att behöva ställa om klockan varje höst? Ulrika Carlsson och Annika Qarlsson hör dig.
2 av 3
Störs du också av att behöva ställa om klockan varje höst? Ulrika Carlsson och Annika Qarlsson hör dig. - Foto: Stefan Gustavsson / SvD / SCANPIX
"Förbjud tobaksreklamen!" eller "Förbjud förbudet mot tobaksreklamen!"?
3 av 3
"Förbjud tobaksreklamen!" eller "Förbjud förbudet mot tobaksreklamen!"? - Foto: SCANPIX

Här är Nyheter24:s favoritmotioner - parti för parti

Tobak, alkohol och operatörslåsta produkter i fokus när vi väljer våra favoriter bland riskdagens motionsflöde.


Dansbandsmomsen - en het fråga

Det är inte bara sverigedemokrater som vill sänka momsen för dansband. Faktum är att motioner om detta förekommer hos samtliga partier utom Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ellen Juntti, Camilla Waltersson Grönvall och Jenny Petersson (M), Hans Hoff (S), Lars Tysklind (FP), Ola Johansson och Solveig Zander (C), Carina Herrstedt och Mattias Karlsson (SD), Lars-Axel Nordell och Roland Utbult (KD) är alla överens - frågan är om deras respektive partier kan rösta för någon av motionerna.

STOCKHOLM. Den allmänna motionstiden är slut och nu har vi plöjt igenom samtliga förslag till riksdagen. Här är våra favoriter i varje parti.

V: Inför dold försäljning av tobak (Eva Olofsson och fem andra ledamöter)

Tobaken som säljs i svenska butiker ska inte få exponeras, menar sex vänsterpartister. Alltså måste kunden själv aktivt fråga efter produkten. Det behövs eftersom de menar att väl synliga tobaksvaror frestar barn att börja röka eller snusa.

S: Förbjud operatörslåsta produkter (Johan Löfstrand och Louise Malmström)

Dessa båda socialdemokrater har dragit likhetstecken mellan de allt högre sopbergen och det faktum att många elektroniska produkter är låsta till en operatör. Således vill de att mobiler, digitalboxar och teveapparater ska vara fria att använda utan att låsas till ett abonnemang.

MP: Inför lycka som politiskt mål (Lise Nordin och fem andra ledamöter)

Ekonomiskt välstånd och tillväxt i all ära men de här sex miljöpartisterna har sett vad som verkligen betyder något inom politiken. Nu vill de införa lycka som ett mål för politiken. Frågan är vem som ska definiera vad som är lycka.

C: Slopa vintertiden (Ulrika Carlsson och Annika Qarlsson)

De här centerpartisterna har identifierat ett av de stora problemen för alla svenskar varje höst och vinter. Morgnarna blir ljusare - men dagarna blir ju kortare. Därför vill de ha sommartid året om.

FP: Flytta SVT och SR till Göteborg (Eva Flyborg)

Mediebevakningen är för fokuserad kring Stockholm. Därför vill folkpartisten Flyborg flytta hela SVT ("eller åtminstone den ena kanalen") till Göteborg. Hon vill också att radion ska följa efter.

SD: Svenskmärk "kulturhistoriska livsmedel" (Mattias Karlsson och Josef Fransson)

Det finns redan ett antal märkningar för att garantera kvalitén på svenska matvaror. Nu vill dessa båda sverigedemokrater se en speciell märkning på de svenska livsmedel som är av "kulturhistoriskt värde".

M: Stoppa EU:s förbud mot tobaksreklam (Kajsa Lunderquist)

Tvärtemot sina riksdagskollegor i Vänsterpartiet har moderaten Kajsa Lunderquist fått nog av förbuden mot tobaksreklam och tycker i stället att man måste värna om marknadsrätten för "lagliga, om än hälsofarliga" produkter.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!