Annie Lööf.
Annie Lööf. - Foto: PONTUS LUNDAHL/SCANPIX

Söndagsintervjun: Annie Lööf

Nyheter24:s Eric Rosén hälsar på Annie Lööf på Näringsdepartementet.


Har du träffat Annie Lööf?

Hon är precis som du tror att hon ska vara. Den stora skillnaden är att hon är en ännu mer självklar auktoritet och har en ännu tydligare närvaro i rummet än man kanske förväntar sig. Men man borde inte bli överraskad.  En person som är färdigutbildad jurist, riksdagspartiledare och näringsminister som 28-åring är av naturnödvändighet en självsäker kraft. Samtidigt hinner hon sova åtta timmar per natt. Bara det en svår prestation i mina ögon.

Denna kraft pratar Annie Lööf gärna om, men inte skrytigt eller med en krystat peppig käckhet. Det är bara något hon förhåller sig till.

- Jag sover sju, åtta, timmar per natt. Jag är oerhört disciplinerad och målmedveten. Jag sover mellan elva och halv sju. Annars orkar man inte det enorma tempo jag har på dagarna, säger hon och fortsätter:

- Mitt sociala liv har väl fått stryka på foten de senaste åren när jag har kombinerat ett nationellt riksdagsuppdrag med att färdigställa mina juriststudier. Men. Jag gillar mitt liv. Jag har ju hunnit gifta mig också! Jag har ett socialt liv. Jag tror det handlar om att vara väldigt målmedveten, ha självdisciplin och att vara fokuserad när man arbetar. Jag sitter aldrig och bara surfar på datorn. Jag har alltid arbetsuppgifter eller saker att göra när jag sitter vid datorn.

Annie Lööf pratar nästan hela tiden i fullständiga, avslutade meningar utan att pausa eller tänka efter. Till skillnad från en Carl Bildt, som ständigt avbryter sina meningar och börjar om på nytt eller lägger till ord, eller en Göran Persson, som väntar, pausar, låter tiden gå och funderar, har Annie Lööf genast svar på tal.

När jag lyssnar på diktafoninspelningen slår det mig hur väl hon formulerar sig och hur lite av det ”pratiga” som behöver klippas bort eller förändras för att göra citaten begripliga. Vilket är ovanligt. Hon pratar också i ett precis lagom snabbt tempo.

Jag frågar om det stämmer att hon aldrig haft några civila anställningar förutom jobbet som valombudsman för centerpartiet 2002. Hon dröjer inte med svaret.

- Jo, jag har gjort väldigt mycket under tiden jag studerat. Jag har varit assisterande jurist på Swedbank juristbyrå, jag har varit fyra månader i London och jobbat som barista, jag har jobbat inom industrin och jag deltidsarbetade i en klädesaffär under fem år. Jag har gjort väldigt mycket olika arbeten och det tror jag är viktigt. Men min styrka i det här är att jag valdes in som en av sex i landet som personkryssades in av väljarna, 23 år gammal. Då har min styrka varit att jag varit ung - student - att jag har en bra erfarenhet av hur det är att vara ung i dagens sverige. En del av mina vänner är färdigutbildade och jobbar, en del är arbetslösa. Jag tror det är viktigt att en politiker i regeringen också har den kunskapen och den erfarenheten.

Så uttömmande är Lööfs svar ofta. Oavsett om frågan jag ställer är lång eller kort. Det ger knappast känslan av spontanitet men är samtidigt svårt att invända emot när politiker och partiledare är så hårt bevakade som i dag.

När man blir politiker så tidigt och jobbar så hårt, känner du att du orkar det hur länge som helst?

- Det är ett fantastiskt roligt uppdrag. Att vara förtroendevald är en väldigt fin känsla och jag sitter på ett personligt mandat, har varit personvald med väldigt många kryss i två omgångar. Det är den finaste känslan som jag känt nästan. Förutom att gifta sig såklart. Men professionellt är det något enormt. Men jag tycker också att ett förtroendeuppdrag ska man inte ha hela livet utan jag ser politiker mer som en modern roll där man kan gå och komma från politiken. Jag har börjat mitt liv med att vara politiker och kanske slutar mitt liv som politiker också. Men jag kommer definitivt göra något annat också under min tid i livet.

 

Jag har fortfarande aldrig sett eller läst en intervju där någon kommer Annie Lööf in på livet. När vi träffas känner jag inte heller riktigt att jag eller mina läsare har någon rätt att komma henne så nära heller. Hon har en stark integritet som är svår att inte respektera. Samtidigt är hon mån om att ge mig svar på alla de frågor jag ställer. Även när det gäller privatlivet.

Vad gör du på fritiden? När du är ledig och inte är partiledaren Annie Lööf?

- När jag inte jobbar är jag tillsammans med min man, min familj och mina vänner. Jag älskar att upptäcka nya platser i Sverige och utomlands, jag reser, jag läser chick-lit-böcker som inte tar så mycket energi. Jag gillar att göra kontraster till det jag gör på jobbet. Jag tittar på film en hel del och jag promenerar mycket i skogen. Och tränar på gym.

Det finns ingen anledning att tvivla på sanningshalten i citatet men det känns inte heller direkt som att jag tagit mig in bakom ledarfasaden. Två veckor in i hennes partiledarkarriär, dagen efter den första partiledardebatten, var det nog också naivt av mig att tro att jag skulle nå särskilt långt på en halvtimmes samtal. Men om vi pratar om det som var tidigare då? FRA-kaoset, när det bråkades inom allianspartierna, Fredrick Federley grät i talarstolen och unga ledamöter läxades upp i riksdagsgrupperna. Var det inte en tuff tid också för integritetsvännen Annie Lööf, mitt i slitningarna och grälen?

- Nej, det var inte så tufft när det klubbades igenom, det tuffaste var ju allt arbete ett år innan. Jag har aldrig varit emot att ha en signalspaning. Men jag vill ha en väl avvägd signalspaningslag, mellan integritets- och säkerhetsintresset.

Fredrick Federley och moderaten Karl Sigfrid var ju väldigt tydliga med att det var ganska jobbigt och det kändes som att du var med på den sidan och blev hårt prövad.

- Oja! Det var ett eldprov i ledarskap. Genom hela FRA-processen var jag den som ville försöka få en förbättring av lagstiftningen och jag la ner väldigt mycket tid på att läsa in, sätta mig in i och försöka förhandla fram ett bra kompromissförslag, säger hon och fortsätter:

- Under två år sen har jag suttit i signalspaningskommittén och granskat FRA ur ett etiskt och integritetsmässigt perspektiv. FRA-frågan har förföljt mig under hela förra mandatperioden och det var väldigt mentalt jobbigt givetvis. Det var en enorm psykisk press man levde under.

Du vill inte att fildelning för privat bruk ska vara olagligt?

- Centerpartiet har en tydlig hållning sedan 2005. Den har jag marknadsfört nu. Fildelning tycker vi inte om, det är olagligt, men att man ska få ladda ner för privat bruk har centerpartiet drivit. Men jag kan tycka att det är dags att se över de ståndpunkterna som Centerpartiet har, säger Annie Lööf och förklarar att situationen på marknaden i dag inte gör den privata nedladdningen lika viktig att värna som tidigare, eftersom lagliga alternativ finns på ett annat sätt.

Vi pratar också om partiledardebatter och jag frågar om tiden när alliansföreträdare debatterade hårt också mot varandra är förbi för alltid.

- Nej, det tror jag inte. Internt så behöver Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna göra tydligt vad det är som skiljer oss åt jämfört med Moderaterna. Men det är också helt naturligt i en partiledardebatt att vi visar en enad front.

Hur väl kände du de andra partiledarna innan du själv blev en av de fyra?

- Jag har ju pratat med dem tidigare, jag var till exempel moderator när partiledarna under nåt år åkte runt. Så personerna hade jag haft tillträde till tidigare. Men som partiledare är det en ny roll.

Då har du plötsligt lite mer att säga till om än som samtalsledare?

- Ja, haha. Men det har gått väldigt bra. Sen är det ju samtal som både har trevliga och sociala inslag men givetvis också tuffa förhandlingar. Det är högt och lågt i våra samtal.

Skulle det vara en förlust för alliansen om Kristdemokraterna åkte ut i nästa val?

- Ja, men självklart. Det är en helt hypotetisk fråga. Vi är fyra partier i alliansen och de fyra partierna ska ställa upp i valet 2014 och också sitta, tycker jag, i regering eter 2014. I majoritet.

Man tänker att om ni var tre skulle Centerpartiet få mer inflytande.

- Nej, så resonerar inte vi. Alliansen bygger på fyra.

Annie Lööf är tvärsäker på svaret och ser, för enda gången under intervjun, närmast förorättad ut när jag ställer frågan om Kristdemokraterna. Att gruppen håller ihop är viktigt och hon lyfter fram lagkänslan som en av de grejer hon saknar mest med sin tidigre, tio år långa, fotbollskarriär i Värnamo, där hon stod i mål.

Längtar du tillbaka till fotbollen?

- Ja, varje dag. Fotbollen  var en fantastisk tid. Jag spelade fotboll i tio år. Man får en sån laganda, en lagkänsla. Men har man det här påpassade livet som jag har nu kan man inte spela fotboll.

Samtidigt verkar Annie Lööf väldigt nöjd med hur långt hon har nått och hon säger det gärna, återkommer flera gånger till sina prestationer utan att låta vare sig dryg, skrytig eller som att hon försöker övertyga någon. Hon är bara väldigt medveten om att rätt få 28-åringar kommer så långt, så snabbt.

- På tio år, sedan jag blev medlem tills i dag, har jag lyckats få väljarnas förtroende att bli riksdagsledamot två gånger, varit vice gruppledare och nu partiledare och näringsminister. Jag försöker på det sättet visa unga människor att det faktiskt går att ta sig fram i maktens korridorer med ett förtroendeuppdrag, säger hon.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.

Intensiv slutspurt i EU-parlamentet

EU-parlamentet har slutligt godkänt ännu ett år med handelslättnader för Ukraina med 428 ja-röster mot 131 nej och 44 nedlagda. Tisdagens beslut innebär att den uppgörelse som nåddes nyligen om villkoren för importen av exempelvis jordbruksprodukter nu räcker ända fram till sommaren 2025.

Greta Thunberg åtalas återigen för ohörsamhet

Klimataktivisten Greta Thunberg åtalas återigen för brott, misstänkt för två fall av ohörsamhet mot ordningsmakten, rapporterar Expressen.