- Foto: Scanpix / TT

Hagamannen kan få permission i november

Förvaltningsrätten slår fast att Niklas Lingren, den så kallade Hagamannen, kan få permission tidigast den 28 november i år.


Han dömdes 2006 till 14 års fängelse för våldtäkt, grov våldtäkt, två mordförsök samt två fall av försök till våldtäkt. I november kan han få sin första permission, det framgår av en dom i förvaltningsrätten.

Tidigast den 28 november får Kriminalvården bevilja Niklas Lindgren permission. Vården har tidigare nekat Lindgren permission flera gånger efter att ha gjort bedömningen att det finns risk att han återfaller i grov brottslighet.

Lindgren menar dock att han har uppvisat "mycket god skötsamhet" och borde ges tillfälle att få permissioner för att bland annat träffa sin familj. Han skriver även att han genomfört utevistelser och lufthålspermissioner utan någon som helst anmärkning.

Överläkaren och specialisten inom rättspsykiatri Eva-Marie Laurén anser att Nikas Lindgren borde ges rätt till permissioner efter att ha suttit fängslad en längre tid.

– Efter så pass lång verkställighetstid är det fullt rimligt att man ska ha permission, säger hon till Nyheter24.

Återfallsrisken för sexbrottslingar är lägre än vad den är för andra brottslingar. Laurén menar att det delvis beror på att Kriminalvården har bra behandlingsprogram som riktar sig mot den gruppen.

– Men det är också på grund av att många sexbrottslingar inte har någon annan kriminell aktivitet sedan innan, säger Eva-Marie Laurén.

Niklas Lindgren kan bli villkorligt frigiven tidigast i juli 2015. Laurén menar att ett liv utanför fängelset kan bli svårt för honom om han blir igenkänd av sin omgivning.

- Det är väldigt stigmatiserande att bli uthängd med bild och namn i pressen. Det ställer till med särskilda svårigheter för Kriminalvården. Var ska han bo? Hur kan han leva ett så normalt liv som möjligt?

Laurén påpekar även att ett liv i socialt utanförskap ökar risken för återfall i grov brottslighet.

– Om en person blir isolerad när han kommer ut finns det en risk att han begår nya brott. Om det till exempel kommer ut information i kvarteret om att "här bor en sexbrottsling" så ger det i sin tur en större återfallsrisk, avslutar Eva-Marie Laurén.

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förtroendet för regeringen ökar

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

1 timme sedan
Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.