Illustration från rättegången - läkaren med sin advokat Björn Hurtig.
Illustration från rättegången - läkaren med sin advokat Björn Hurtig. - Foto: Lotta Jarlsdotter / SCANPIX

Barnläkaren frias av tingsrätten

Hon stod åtalad för dråp alternativt försök till dråp efter att en patient fått för mycket narkosmedel. Men på fredagen friades läkaren helt.


Läkemedlet barnet fått i sig

Tiopental är en medicin som bara används vid narkos och som är mycket snabbverkande. Ämnet börjar verka redan efter en minut och effekten håller sedan i tio-trettio minuter.

Ämnet är muskelavslappnade, hjärtstoppande och ett av tre preparat man vanligtvis använder vid avrättningar genom giftinjektion.

SOLNA. Den barnläkare som åtalats för att ha gett ett barn för mycket narkosmedel friades helt i Solna tingsrätt på fredagen.

Rätten meddelar i ett pressmeddelande att det inte gått att bevisa att ett brott begåtts och att läkaren skulle ha gjort något som inte varit medicinskt motiverat.

Går inte att bevisa hur hög koncentrationen var

Åklagare Peter Claesson yrkade på ett års fängelse för den 57-åriga läkaren eftersom det fanns analysbevis som tydde på att koncentrationen av narkosmedlet tiopental var väldigt högt. Tingsrätten menar dock att det inte går att bevisa hur hög koncentrationen egentligen varit och därför kan det inte uteslutas att barnet fått tiopental tidigare under sjukhusvistelsen.

Peter Claesson vill dock inte säga att han är missnöjd med domen.

- Jag är varken missnöjd eller nöjd med domen utan konstaterar att tingsrätten gjort en annan bedömning och värdering av bevisningen i målet, säger han till Nyheter24.

Kommer du att överklaga?

- Jag har precis fått domen nu och har bara läst den översiktligt. Jag ska läsa igenom den igen nu nu och sen överväga om jag ska gå vidare till hovrätten. Det bör jag ha tagit ställning till om en vecka ungefär, säger Peter Claesson.

En debatt om vad läkare får och inte får göra har blossat upp i samband med rättegången. I pressmeddelandet påpekar dock rätten att åklagaren påstått att tiopental getts till barnet i avsikt att det skulle dö, inte för att lindra smärta eller liknande.

Fick först för mycket natrium efter förväxling

Barnet som dog i september 2008 var då bara drygt tre månader gammalt. Flickan föddes 15 veckor för tidigt och drabbades av en hjärnblödning. En internutredning visade att en sköterska gett henne för mycket natrium efter förväxling av preparat, en händelse som Lex Maria-anmäldes av sjukhuset.

Detta är bakgrunden till att flickan senare var så svag att man till slut visste att hon inte skulle överleva. Det är då som hon ska ha fått en överdos av tiopental.

I domen utreder rätten andra möjliga orsaker till förekomsten av narkosmedlet i barnets kropp. De konstaterar med hjälp av vittnesmål från en sköterska att flickan fått tiopental två gånger tidigare, trots att detta inte stått med i några journaler.

Dom
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.